Коломия До сайту

“Підводні камені” й переваги УБД: коментарі адвоката Майї Сергеєвої

Як відомо, з 1 грудня в Україні можна оформити посвідчення для учасників бойових дій. Їх можуть отримати ті, хто безпосередньо бере участь в обороні країні та захисті безпеки населення. З таким посвідченням військові зможуть розраховувати на певні пільги. Про переваги посвідчення та алгоритм його отримання розповіла відома адвокатка Майя Сергєєва.

Розповідає Інформатор посилаючись на її інтерв’ю з Інформатором Дніпро.

Перш ніж починати робити посвідчення УБД слід врахувати багато факторів, які вплинуть на оформлення. Наприклад, статус УБД можуть отримати військовослужбовці, військовослужбовці-резервісти, військовозобов’язані, а також добровольці: ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Служби зовнішньої розвідки, Держспецтрансслужби та Військової прокуратури України.

На оформлення статусу також мають право податися особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення АТО, МВС, ДСНС, Держспецзв’язку, Державної фіскальної служби, Управління державної охорони,  Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, добровольці ТрО й волонтери в складі військових формувань.

“Умовою надання статусу УБД для військовослужбовців є виконання ними особисто, або у складі військової частини (установи, закладу) бойових завдань. Отже, ті, хто знаходилися в тилу не зможуть отримати статус УБД. При цьому змінами до Постанови КМУ № 413 не встановлюються вимоги щодо кількості днів перебування в районах проведення бойових дій”, — акцентує Майя Сергєєва.

Є три способи отримати статус УБД:

А як оформити УБД людям, які приєднались до лав ЗСУ не по мобілізації, а за власним бажанням?

Усім вищезгаданим військовослужбовцям потрібно мати:

Також можуть додаватись інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання особою особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань.

Та якщо військовослужбовцю відмовили в наданні статусу УБД, то питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд комісії за рішенням керівника відповідного міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади чи іншого державного органу. Зокрема, (Міноборони, МВС, Мін’юсту, Національної поліції, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Офісу Генерального прокурора, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДФС) до суду.

А тепер про пільги.

Громадяни з посвідченням учасника бойових дій мають право:

“Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю”, — додає адвокатка.

А ось для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю).

Також хочу сказати про можливість вийти на пенсію достроково. Цей строк по досягненню віку 55 років для чоловіків та 50 років для жінок за наявності страхового стажу 25 та 20 років відповідно. Коло таких осіб визначено законом. І розмір такої пенсії учасникам бойових дій визначаються у загальному порядку та в залежності від набутого страхового стажу і заробітку, з якого сплачувалися страхові внески”, — акцентувала пані Майя.

Окрім того, така категорія осіб має право на підвищений розмір доплати:

Від липня цього року в учасників бойових дій та їх сімей заборонено стягувати протерміновані борги.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.