Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Світи мені скільки зможеш — яке джерело світла обрати собі додому? | Корисні поради

Схоже на те, що поки що, не слід чекати на суттєве покращення з постачанням електроенергії в наші оселі найближчі дні, а може й тижні. Через атаки росії на критичну інфраструктуру питання повноцінного розв’язання проблеми, не має чіткої відповіді на питання “а коли ж буде світло?”. Проте, якщо говорити саме за світло, то кілька альтернатив є — свічки, гасові ліхтарі лампи й ліхтарі для кемпінгу (які можна заряджати у ті рідкісні миті, коли з’являється світло).

Інформатор вирішив порівняти ці три варіанти й з радістю ділиться висновками.

Варіант перший — свічки.

На час горіння свічок впливає багато факторів. Проте, є два найважливіших — вага воску й тип воску. Саме за ними й слід обирати собі такий вид освітлення. Тож, чим важча свічка, тим краще, а якщо вона зроблена з соєвого або пальмового воску, а не парафіну — ви у виграші.

Для порівняння, свічки з соєвого воску горять мінімум 45 хвилин, але їх краще запалювати тільки в просторих кімнатах через специфічний запах (ви ж не хочете задихнутися й назавжди зненавидіти лаванду?). Натомість якщо ви знайшли та придбали свічку з бджолиного воску, знайте, її вистачить щонайменше на годину, а ще вона немає запаху (оптимальний варіант, правда?). Ну і парафінові свічки, найменш вигідні, бо згорають за пів години й псують повітря своїм специфічним запахом парафіну.

Ділимося з вами також кількома правилами, які забезпечать більш тривалий час горіння кожної свічки:

  • Обріжте гніт перед запалюванням свічки. Ножицями для гніту обрізати гніт до довжини приблизно 5 мм;
  • Слідкуйте за гнітом й періодично обрізайте його, щоб він не був дуже довгим. Довгий гніт має властивість закручуватись у так звані “грибочки”.
  • Палити свічку хоча б до тих пір, поки віск не розтане до стінок посудини. Потім можна її загасити на певний час.
  • Не ставте свічку в безпосередній близькості до джерела тепла. Занадто висока температура і рух повітря приведуть до нерівномірного горіння.
  • Не використовуйте свічки з ковпачками, оскільки вони збільшують температуру. Пам’ятайте — висока температура = швидке згоряння.

Цінова політика — від 60 до 1200 грн. 

Зверніть увагу, що для того, щоб довго бути при світлі, знадобиться багато свічок.

Варіант другий — гасові лампи.

Цей варіант кращий за попередній, не такий “середньовічний” і дає більше світла. Працює гасова лампа від 4 до 20 годин в залежності від об’єму чаші в яку заливається гас. Також майте на увазі, що таке джерело світла не зможе освітлювати великі приміщення, воно ідеально підійде для невеликих кімнат або для використання у туристичних цілях.

Якщо вирішили купити саме таке альтернативне джерело світла, то зверніть увагу на корпус, який повинен бути міцним і довговічним. Нерідко його виготовляють із бляхи, на якій можуть залишатися сліди вм’ятин, це також зменшує вагу ліхтаря та його вартість. Тож, чим міцніший матеріал, тим він надійніший і довговічніший.

Отже, це доволі проста конструкція що працює на основі згоряння гасу. Використовувати її потрібно слідуючи кільком порадам:

  • Переконайтеся, що підстава освітлювального приладу дійсно стійке, інакше він може перекинутися при будь-якому слабкому вітерці – паливо при цьому розтечеться, що може бути небезпечно;
  • По можливості дізнайтеся об’єм паливного бачка, адже чим більше він вміщує, тим довше гасовий світильник буде осявати приміщення світлом.
  • Скло колби має бути ударо- і жароміцних, щоб захищати користувачів від прямого контакту з полум’ям.
  • Добре, якщо лампа оснащена петлями для підвісу, захисної гратами й можливістю регулювання яскравості.
  • Лампа, що працює від гасу, випромінює світло найбільшої сили за умови заміни гнота не рідше 1 разу на 2 місяці. Гніт при цьому повинен заповнювати всю трубку.
  • Новий гніт спочатку просушується і тільки після цього просочується продуктом нафти.
  • Перед тим як запалити, гніт слід очистити від нагару і рівно підрізати ножицями.
  • Висоту полум’я потрібно тримати в межах 1-2,5 см: велика висота може призвести до кіптяви, а низька – зменшити силу світла.
  • Доливати гас потрібно регулярно, щоб не дати йому вигоріти повністю.

Цінова політика — від 890 до 1800 грн.

Варіанти три — кемпінгові ліхтарі.

Найбільш сучасний і хороший варіант, проте у випадку якоїсь масштабної катастрофи, яка надовго позбавить електрики, а поблизу не буде генератора на пальному його вистачить рівно на той рівень заряду який в ньому залишився. На відміну від звичайних ліхтариків у кемпінгових часто використовують світлодіоди, а не стандартні лампочки, що забезпечує безперервне світіння від 7 до 10 годин. Вони так само генерують розсіяне світло, але здатні освітлювати до 20 квадратних метрів навколо себе. Також у порівнянні з двома попередніми варіантами вони мають високий рівень захисту — IP54. Тобто вони не бояться ні пилу, ні підвищеної вологості, ні прямого потрапляння дощових крапель.

При виборі такого ліхтаря варто звертати увагу ряд характеристик:

  • Підвищена міцність. Будь-яке туристичне спорядження має бути міцним – і ліхтарі не є винятком. Як мінімум, вони повинні витримувати падіння з невеликої висоти та різкі поштовхи.
  • Підвищена ємність акумуляторів. Деякі моделі спокійно працюють на звичайних батарейках АА або ААА, але акумулятори – куди більш довготривалий варіант. Особливо з можливістю перезаряджання або підключення до сонячних панелей.
  • Наявність порту USB. Щоб пристрій не тільки міг заряджатися через нього, але й забезпечував зарядку іншим гаджетам – наприклад, смартфонам.
  • Функція нічного освітлення. Простіше кажучи – червоний світлофільтр. Корисний тим, що не порушує адаптацію ока до темряви і дозволяє висвітлити, щоправда, без особливої чіткості, більший простір.
  • Можливість встановлення рівня освітлення. Від мінімального в кілька десятків люменів, що виконує функцію нічника і здатного працювати без перерви кілька діб, до максимального, що висвітлює всю територію табору.
  • Компактність та мала вага. Вкрай важливі моменти для будь-якого туристичного спорядження. Кемпінгові ліхтарі, втім, не так сильно в цьому плані обмежені, оскільки на такі кемпінги часто приїжджають на машинах. Проте компактність все одно вітається.

Цінова політика — від 700 до 2500 грн.

Усі вищезгадані варіанти хороші за різних обставин. Свічки годяться для короткочасних вимкнень, щоб не залишитись у безпроглядній темряві. З гасовими лампами можна читати й працювати, як і з кемпінговими, але час світіння суттєва перевага.

Вибір за вами.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору