Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Оскар 2023: чотири українські кінострічки позмагаються за золоту статуетку Американської кіноакадемії

За кінопремією “Оскар” стежать мільйони кіноманів по всьому світу ще з далеко 1929 року. Певною мірою вона задає світові кінотренди й щороку відзначає фільми з усього світу у 24 номінаціях. Цьогоріч його до довгого списку потрапило не багато, не мало — 4 українські фільми. Тобто вдвічі більше ніж в минулому році.

Інформатор ділиться деталями й знайомить зі стрічками, яку будуть боротися за перемогу.

Сьогодні, 7 грудня, Американська кіноакадемія представила лонг-лист “Оскара-2023“. У ньому опинилися чотири фільми створені спільно з Україною — це “Клондайк”, “Будинок зі скалок”, “Свобода у вогні: Боротьба України за свободу” та “Траншеї”. Вони змагатимуться за перемогу у трьох номінаціях: “Найкращий повнометражний документальний фільм”, “Найкращий повнометражний анімаційний фільм”, й “Найкращий міжнародний фільм”.

  • Фільм “Клондайк” української режисерки Марина Ер Горбач знайомить глядачів з життям сімейної пари під час війни. Різні за характером, світоглядом, позицією головні персонажі, яких зіграли Оксана Черкащина і Сергій Шадрін (який, на жаль помер минулого року) намагаються зрозуміти, що відбувається і жити попри все. Все це відбувається на тлі трагедії, яка сталася 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області.
  • Наступний фільм, що потрапив до лонг-ліста, знятий данським режисером Сімоном Леренґ Вільмонтом“Будинок зі скалок”.
    Цей фільм розповідає про дитячий будинок поблизу лінії фронту. Невелика група вольових соціальних працівників та працівниць невтомно працюють там намагаючись створити необхідний безпечний простір для життя дітей, поки державні органи та суди вирішують подальшу долю однієї з дівчинки та її сім’ї.

Ще один фільм — “Свобода у вогні: Боротьба України за свободу”, знятий цьогоріч американським режисером Євгеном Афінеєвським.
Цей фільм є прямим продовженням документальної кінострічки знятої в Києві у 2015 році — “Зима у вогні”.

Після подій минулого фільму про Революцію Гідності, режисер показує іноземним глядачам жахливі події, які змушені були пережити українці з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

  • А замикає четвірку номінантів фільм французького режисера Лу Бюро — “Траншеї”.

Офіційний синопсис розповідає, що “Лу Бюро проводить нас у захопливу та приголомшливу кінематографічну подорож, що розкриває оголену правду та грубість виживання” у війні з Росією. Події у фільмі відбуваються на Донбасі, коли дипломати переговорили про хитке перемир’я та припинення вогню, а українські солдати воюють проти сепаратистів, яких підтримує Росія”.

Усі вищезгадані фільми вже “відгриміли” свої прем’єри на більшості світових кінофестивалів і “Канський кінофестиваль” і “Санденс”, де звісно ж, були схвально прийняті.

Вже зовсім скоро, а саме 21 грудня ми дізнаємось, які з цих фільмів потраплять до шорт-листа “Оскара-2023”. Номінантів оголосять 24 січня 2023 року, а церемонія вручення нагород премії відбудеться 12 березня у Лос-Анджелесі.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору