Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“А офіційно, по-старому” — греко-католицька церква святкуватиме Різдво в січні

Дуже багато українців в цьому році готові відзначати Різдво за Григоріанським календарем, а Православна церква в цьому навіть пішла на зустріч прихожанам і дозволила святкувати 25 грудня, проте інші конфесії ще вагаються. 

В чому причина цих вагань — розповідає Інформатор з посиланням на Українську Правду.

За словами отця Тараса Жеплінського, керівник інформаційного відділу департаменту інформації УГКЦ, цьогоріч Українська Греко-Католицька церква в Україні святкуватиме Різдво Христове, як і раніше – 7 січня. Проте, 25 грудня відвідувати різдвяні богослужіння інших церковних конфесій, наприклад Римо-Католицької Церкви, прихожанам УГКЦ не забороняється.

“Жодного рішення Синоду єпископів щодо впровадження в Україні календарної реформи не прийнято, а отже у день Різдва Христового за григоріанським календарем – 25 грудня – парафії УГКЦ в Україні не звершуватимуть різдвяних богослужінь”, – говорить керівник інформаційного департаменту УГКЦ.

Щодо зміни дати Різдва, в УГКЦ пояснюють, що це потягне за собою зміну дат інших свят.

“Різдво – це цілий період літургійного року. Тому його потрібно відповідно організовувати й переживати. Не можна змінювати дату лише одного свята. Нам потрібна всеохопна, цілісна реформа, що потягне за собою зміну всіх інших дат нерухомих свят у літургійному році. Миколая буде 6 грудня, а День українського війська на Покров – 1 жовтня”,– додає Отець і Глава Української греко-католицької церкви, Блаженніший Святослав.

Загалом в греко-католицькій церкві вважають, що календарну реформу потрібно робити разом з іншими церквами України, а також додають, що війна — не час для календарної реформи.

“Не можна такого типу зміни робити одноосібно, окремо від церковної спільноти. Різдво – це свято цілого народу, всієї Церкви. Дуже важливо святкувати разом, радіти разом”,– зазначив Глава УГКЦ.

Нагадаємо, православна церква України цьогоріч дозволила святкувати Православне Різдво за західним  календарем, тобто 25 грудня. Водночас офіційно ПЦУ продовжує святкувати Різдво 7 січня.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору