Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Мені страшно коли вимикають світло, що робити?

Мены страшно коли вимикають світло, що робити?

Через постійні обстріли критичної інфраструктури, українці живуть в умовах віяльних відключень електроенергії. Окрім побутових проблем, з якими стикаються жителі кожного дня, тривале перебування без світла може також впливати на психоемоційний стан людини.

Інформатор ділиться інформацією посилаючись на онлайн-платформу “Розкажи мені”.

Наразі наше повсякденне життя залежить від багатьох факторів, а особливо від віялових відключень світла. На жаль, ці відключення впливають не тільки на розклад, а й на наш психоемоційний стан.

Експертка з нейроменеджменту Наталя Кадя зазначила, що у темряві підвищується рівень стресу – “Освітлення сигналізує мозку про помірну безпеку. В безпеці активність мигдалеподібного тіла знижується. Коли світла немає, мигдалеподібне тіло активується, сигналізуючи мозку про небезпеку. Так ми починаємо відчувати страх і тривогу

Як можна допомогти собі впоратися зі страхом та тривогою? У нас для вас є низка корисних порад:

  • Використовуйте штучні джерела світла. Якщо спати ще не час – спробуйте зайняти себе чимось, продовжуйте активність.
  • Якщо світло з’явилося пізно ввечері, не варто вмикати освітлення на всю потужність. Використовуйте приглушене світло, щоб підготувати свій організм до сну.
  • Практикуйте дихальні вправи – вони допоможуть впоратися зі стресом.
  • Намагайтеся не залишатися впродовж тривалого часу без освітлення наодинці.
  • Спробуйте розробити новий режим дня, зважаючи на відключення електроенергії. Розуміння розпорядку та послідовності своїх дій в разі тривалої відсутності світла здатне зменшити рівень тривоги.

Якщо ви відчуваєте тривогу, у вас трапляються панічні атаки, ви близькі до депресії чи навіть на межі, то радимо вам звернутися до онлайн-платформи “Розкажи мені”, що надає українцям безплатну психологічну допомогу. Заявку про допомогу можна залишити на їх сайті.

Бережіть себе, а Інформатор буде надалі піклуватися про корисну інформацію.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору