Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Загадково, таємничо, містично | Рецензія на серіал “1899”

Що може поєднати кількох здавалось би непоєднуваних людей? Один корабель, одна подорож, один замкнутий простір, одна таємниця? Чи може всіх цих речей більше, ніж один? Новий серіал від Netflix готовий заплутати і (можливо) розплутати цей клубок.

Ділиться своїми враженнями Інформатор.

Німецьке відділення Netflix, яке подарувало нам фантастичний психологічний трилер “Пітьма”, створило нову картину, яка теж викликає захват та подив. І незрозуміло, що більше. Творці обох стрічок — Янт’є Фрізе та Баран бо Одар своєю роботою поставили високу планку, тож “1899” мав стати новим проривом, новим рівнем містичного шоу. Чи стане — покаже час, але насолодитись ним можна вже.

Події серіалу відбуваються, згідно з назвою, на перетині століть, в епоху величі європейської цивілізації. Пасажирський корабель “Цербер” вирушив з Лондона до Нью-Йорка, несучи на борту чимало людей, які хочуть розпочати нове життя у Новому світі. Серед них є декілька цікавих персонажів з туманним минулим, купою таємниць у шухлядах та власними трагедіями. Вони і є головними героями стрічки. На шляху до пункту призначення, корабель отримує сигнал від зниклого кілька місяців до того судна “Прометей”, який належить тій же компанії. Відтак на борту починають відбуватись дивні, загадкові та моторошні речі. Зрозуміти сутність подій беруться лікарка Мора та капітан Айк.

Цікавинкою картини є її акторський склад та підхід творців до різноманітності типажів персонажів. Так, якщо дивитись серіал в оригіналі, можна почути англійську, німецьку, іспанську, данську, польську, китайську та інші мови. Підбір акторів відповідає національностям героїв, створюючи автентичну атмосферу багатогранності суспільства.

Значна частина критики стрічка отримала за соціальну політику, приманну стримінговому сервісу. Однак цього разу питання фемінізму, расизму, національної дискримінації, толерантності та моральних цінностей цілком відповідають викликам часу. Мора Франклін у виконанні неперевершеної Емілі Бічем — одна з перших неврологів-жінок, яка стикається із сексизмом та стереотипами, але яка показана сильною особистістю, проте не позбавленою слабкостей. Це ж стосується й решти — люди ставляться один до одного в дусі часу: геї приховують свої почуття, до представників іншої раси місцями ставляться зневажливо, з думками жінок не завжди рахуються тощо. Попри це, чоловічі персонажі не показані однобоко та стереотипно. Більшість з них — глибокі особистості, перемелені у соціумі XIX ст. Жіночі героїні зовсім не відстають, ба більше — вони по-різному переживають життєві обставини, представляючи різні погляди на життя — від фанатичної релігійності до фінансової самостійності.

Не залишився серіал і без скандалів. Не пройшло й місяця з прем’єри, як авторів стрічки звинуватили у плагіаті. Справа в тому, що деякі візуальні образи та сюжетні лінії шоу схожі зі сторінками коміксу “Чорна тиша” пера бразильської художниці Марі Кагнін. Цю роботу опублікували ще у 2016 році, і вона містить кілька схожих елементів, таких як таємнича піраміда, загадковий корабель та багатонаціональний контингент персонажів. Наразі триває досудове розслідування, які супроводжуються баталіями юристів з обох боків.

На особисту думку Інформатора, “1899” варто було закінчити на 1 сезоні. Фінал хоч і не розкриває усіх сюжетних ліній, але створює поле для інтерпретації та фантазії. Проте картину продовжили ще на 2 сезони, тож ми побачимо, яку розв’язку задумали автори.

В кінцевому залишку серіал вартий уваги. Вісім серій прикують вашу увагу до історії, повної страхітливих загадок, неочікуваних поворотів сюжету та темряви, глибокої темряви всередині кожного з нас.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.