Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Книга року за версією BBC News Україна

Медичний триллер від військового, дитяча книга про захист дубового гаю від загарбників та есеї про “Дикий схід”. BBC оголосила переможців щорічної номінації “Книга року”, яку вручають у партнестві з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Розповідає Інформатор, покликаючись на BBC Україна.

Цього року організатори вагались про проведення книжкової премії, але все ж наважились та отримали значний відгук від авторів.

“Тепер ми знаємо, що час був слушним і книжок подали достатньо. Ми отримали так багато книжок, хоча й у цифрових версіях. Зокрема і книги про війну, яка триває в Україні. Так багато книжок прийшло з Харкова, який страждає від обстрілів. Тепер ми знаємо, що навіть під час війни книжки видають, купують і читають”, — ділиться редакторка та член журі Марта Шокало, відкриваючи віртуальну церемонію нагородження.

Також порушилась традиція щодо оголошення переможця: відбувалось все не у прямому ефірі, а текстом на сайті.

Книга року отримав Андрій Сем’янків (MED Goblin) з книгою “Танці з кістками”.

Книга написана у жанрі медичного трилера з захопливим сюжетом. На номінації роман називали “Breaking Bad — по українськи”. Зазначають, що такого давно не було в українській літературі, та є всі шанси досягти рівня бестселера не тільки в Україні, а й за межами.

Автор зараз перебуває на фронті, де захищає незалежність України.

“Мені бракує слів. Це як з паралельного світу якась новина вклинилася. Не віриться. Я тільки можу подякувати людям, яким було цікаво, які ризикнули почитати дебютанта в художній літературі”, — сказав він.

Дитячою книгою року став твір “Примари Чорної діброви” Андрія Бачинського.

Книга написана до повномасштабного вторгнення, але повністю розкриває фундаментальне питання: як різні люди можуть об’єднатися, щоб захистити свою землю та свою історичну спадщину — у цьому випадку старовинний дубовий гай – від загарбників.

“Ця війна, оці всі події не ламають вас, а відповідно – не ламають нас. Це дає нам, авторам, і наснагу, і силу, і бажання далі писати й творити. І показує, що ми все це робимо не просто так”, — ділиться переможець.

У номінації Книга року BBCЕсеїстика2022 перемогла книга “Дикий Захід Східної Європи” Павла Казаріна.

Автор також зараз перебуває на фронті, про перемогу йому сказали телефонним дзвінком.

“Для мене справді дуже важливо, що книга пережила 24 лютого. І якщо, на думку моїх колег, на думку поважного журі, вона заслуговує на увагу, то це означає, що деякі речі, які були сформульовані впродовж останніх восьми років, ті зміни, які відбулися з нами з 14-го до 22-го року, вони є справді важливими”, — наголосив Павло Казарін та натякнув, що може з’явиться продовження книги.

Після оголошення про перемогу телеведучий Вадим Карп’як поділився враженнями:

“Це книга, яка багато чого пояснює про нас сьогодні. Як ми стали такими, як ми є. Але це також показує, що ми не такі ідеальні, якими хочемо бачити себе в дзеркалі”.

Переможці у кожній номінації отримають 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавці книжок-переможців матимуть право використовувати логотипи Книги року BBC у наступних виданнях.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору