Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Королеви та королі “френдзони”: чи існує дружба між жінками та чоловіками?

Дружба в ці нелегкі часи набула нових сакральніших значень. Друг, це опора, розрада і допомога, ну і звісно ж розмови, божевільні пригоди й, погодьтеся, своєрідне щастя. Проте, ми задумались, якщо є дружба чисто чоловіча, так само як і своєрідна жіноча, то чи є справжня дружба між чоловіками й жінками. Шукати відповіді ми пішли звісно ж в простори “всесвітньої павутини”, до друзів у фейсбук і експертів-психологів.

Що дізналися, розповідає Інформатор.

Чому ми заводимо друзів протилежної статі, чи завжди є сексуальний підтекст, якщо наш друг привабливий, і чи можуть дружні стосунки перерости в романтичні чи приречені на вічну “френдзону”? — питання, як остаточно заволоділи нашим мозком.

Багато провідних психологів світу все ж схильні до того, що дружби між чоловіком і жінкою не існує. Виявляється, жінок й чоловіків (частіше) приваблюють друзі протилежної статі, навіть коли обидва визначають їхні відносини як платонічні. Також важливу роль відіграє відчуття ризику й винагороди. Врешті, хтось наважиться першим перевести стосунки з другом у романтичну площину.

“І чоловіки, й жінки хочуть тривалих стосунків з партнером, але їм також потрібні короткочасні сексуальні стратегії, які дають відчуття пригоди. Ми підсвідомо шукаємо насамперед привабливих друзів, сподіваючись, що з такої дружби можуть виникнути романтичні почуття, адже симпатія між нами вже й так існує.

Фізична привабливість насправді відіграє чималу роль у дружбі чоловіка і жінки, насамперед це має значення для чоловіків”, – пояснює Ейпріл Блеске-Речек з Університету Вісконсину в О-Клер.

В одному дослідженні чоловіків і жінок просили після нетривалої розмови оцінити, наскільки їх привабив співрозмовник, а також наскільки, на їхню думку, вони привабили його. Чоловіки, як правило, завищували те, наскільки вони сподобалися жінкам. Жінки ж, помітно недооцінювали свою привабливість для партнера протилежної статі.

“Ми зазвичай бачимо те, в чому ми переконані. Якщо ви думаєте, що подобаєтесь кому-небудь, ви почнете відшукувати докази цьому. Коли людина посміхатиметься або нахилятиметься до вас, ви бачитимете в цьому ознаки романтичної зацікавленості. Ви можете й не помітити, що коли наближуєтесь до цієї людини, вона відсторонюється від вас”, – зазначає соціальний психолог з Університету Вейна Антонія Еббі.

На наступному етапі експерименту дослідники запросили інших людей спостерігати за розмовою пари, а потім попросили їх оцінити, наскільки, на їхню думку, чоловік і жінка приваблювали одне одного.”Наглядачі” чоловічої статі погоджувалися з чоловіками й вважали, що чоловік у парі дійсно подобався жінці більше, ніж вона визнавала. “Наглядачки” ж підтримували свій жіночий табір і щиро вірили, що між співрозмовниками сексуального інтересу менше.

“Чоловіки активніше шукають ознак романтичного інтересу до їхньої особи, тому що традиційні гендерні ролі передбачають, що ініціатива має іти від них. Багато досліджень підтверджують, що більшість людей і досі мають традиційні уявлення про те, хто робить перший крок, хто платить за вечерю і так далі. Жінки займають стриману позицію, а чоловіки відчувають, що мусять брати ініціативу у свої руки” — додала психологиня.

Але… все ж таки трохи неоднозначна дружба між жінкою і чоловіком є і навіть має певні переваги.

Обидві статі вважають корисними поради таких друзів  щодо того, як сподобатись потенційному романтичному партнеру.

Не посоромились ми й спитати у друзів —  чи вірять вони у дружбу між чоловіками й жінками? Якщо так, то за яких умов? Якщо ні, теж цікава аргументація. Ділимося найаргументованішими відповідями. Більше відповідей ви можете побачити у публікації в мережі фейсбук редактора Інформатор Калуш.

На ці ж запитання нам дала відповідь і калуська психологиня Христина Бідонько:

“Я вважаю, що упередження, за яким дружби між представниками протилежної статі не буває — це дуже деструктивний наслідок стереотипів в суспільстві. Хто ми, якщо будь-яке спілкування з представником протилежної статі обов’язково переросте в сексуальний потяг? Тварини, позбавлені свідомості?

В тому, що люди переконані, наче дружби бути не може, вбачаю такий механізм (безперечно, є й інші, це лише припущення). В деяких сім’ях, на жаль, батьки (особливо татусі) не приділяють дітям багато уваги, любові, турботи. За цим всім люди йдуть в романтичні стосунки. Коли з’являється представник протилежної статі й задовольняє ці потреби, можна собі вирішити, що він/вона проявляє романтичну зацікавленість. Це далеко не зовсім так. В кожного через виховання та досвіду є своє бачення стосунків, дружби тощо. Щоб не виникло непорозумінь, варто говорити з іншими: про свої думки, бачення стосунків, почуття”.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору