Інформатор Калуш

ВЛАДА

Національний банк вилучатиме з обігу банкноти попереднього покоління

З 1 січня нацбанк поступово змінюватиме купюри номінали 5, 10, 20 та 100 гривень попереднього покоління на оновлені.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Національний банк України.

Відповідне рішення було ухвалене 4 жовтня 2022 року та вже набуде чинності 1 січня 2023 року.

Оновлять гривні на обігові монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018 року та банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.

“Головна мета такого рішення – підвищення якості готівки в обігу (зважаючи на зношеність банкнот попереднього покоління, які вже досить тривалий час перебувають в обігу), поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення.”, — зазначають у банку.

Зміну пояснюють зручність та практичністю. Наголошують, що велика кількість дизайнів купюр одного номіналу може викликати незручності при готівковому розрахунку. Поступова зміна підвищить захист і якість гривень та принесе користь усім верствам населення — пояснюють в банку.

“Для Національного банку важливо, щоб національна валюта України, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною. Українці мають бути впевнені, що готівка, отримана в торговельній мережі, касі банків або в їхніх банкоматах, дійсно платіжна, захищена та належної якості.”, — пояснюють на сайті.

Зміна відбуватиметься наступним чином:

  • Банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Поступово банкнот старого зразку ставатиме менше, їх місце займуть монети номіналом 5 та 10 гривень. Готівка з банку потраплятиме на утилізацію, але буде дійсна для розрахунків.

Раніше НБУ впустив в обіг пам’ятну монету в честь бійців ТРО: “10 гривень і ТРО: Нацбанк запустив у обіг нову пам’ятну монету”

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору