Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Українці не готові йти на компроміси з рф — Всеукраїнське опитування

Майже всі українці вважають неприпустимими жодні територіальні поступки у війні з росією. Проте, у боці меду завжди знайдеться ложка дьогтю — 8% все ще вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій. 

Даними опитування ділиться Інформатор Калуш посилаючись на колег з Інформатор Коломия.

У вересні 2022 року  87% українців вважали поступки неприпустимими, але різниця з поточним показником — у межах статистичної похибки, тобто фактично змін не відбулося. Так само, 8% виступали за переговори й готові були відмовитися від певних територій.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 4-27 грудня 2022 року.

“Після 10 місяців виснажливої та жорстокої війни громадяни України зберігають стійкість та відкидають наратив “потреби територіальних поступок для умиротворення агресора”. З жовтня і донині росія здійснює регулярні терористичні атаки на українську енергетичну інфраструктуру, залишаючи мільйони українців без світла, тепла і води. Очевидною метою є терор населення та створення ситуації внутрішньої напруги для тиску на військово-політичне керівництво країни. Проте аналіз суспільних настроїв у динаміці засвідчує, що всі ці численні атаки ніяк не вплинули на готовність українців іти на компроміси”, – наголосив заступник директора КМІС Антон Грушецький.

У всіх регіонах України абсолютна більшість населення проти будь-яких територіальних поступок. Навіть серед жителів Сходу, де зараз відбуваються найзапекліші бої, 80% проти поступок (готові на поступки – лише 9%), а серед жителів Півдня – 82% проти поступок (готові – лише 10%). Порівняно з вереснем у всіх регіонах ситуація більш-менш стабільна.

Важливо, що опитування не проводилося на території окупованого росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Попри такі цифри понад 90% українців вірять у перемогу України у війні. Мають сумніви тільки 3% респондентів. Серед тих, хто вірить у перемогу України, 39% вважає, що ця перемога настане до літа 2023 року. 22% роблять ставку на перемогу через 1-2 роки, а ще 20% вважають, що перемоги можна досягти найближчими місяцями.

Абсолютна більшість (54%) українців вбачає перемогу у вигнанні російських військ з усієї території України та відновленні кордонів станом на січень 2014 року. Ще 22% вважають, що на цьому не можна зупинятися і треба домагатися повного знищення російської армії та розпаду рф зсередини.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору