Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Я б замінив слово люди на слово окупанти” — інтерв’ю з калуським добровольцем Владом Німаком

Музикант, УАЛівець, вчитель школи мистецтв та калушанин — Влад Німак, після 24 лютого кардинально змінив власне медійне життя на волонтерство в Харкові, а зараз є воїном Української Добровольчої Армії. Чому, як прийшов до цього та як себе почуває?

Розповідає Інформатор.

Спілкувались з Владом через відео-дзвінок в телеграмі, він зараз перебуває на Запорізькому напрямку. Тому радимо переглянути саме відео інтерв’ю, у ньому всі питання більш розкриті.

 

Також в кінці статті доступне посилання за яким закликаємо підтримати бійців.

Чому ти вирішив піти в УДА та яка була основна твоя мотивація?

“Все почалось ще у травні цього року, коли я завершував своє волонтерство в Харкові, повертаючись у Львів я хотів бути більше причетним до військової структури, частково надоїло волонтерство, хотілось більше перебувати у військовій сфері. Одного дня натрапив на оголошення, що УДА шукає на роботу медійника, але на безоплатній основі звісно. Робота заключалась у веденні соцмереж. Мене прийняли, спочатку я займався декількома соцмережами структури дистанційно, а згодом переїхав в Дніпровську область на базу структури.”

Як так тоді получилось, що ти зараз літаєш дроном над окупантами?

“Спочатку займався соцмережами, потім їздив на фронт в якості воєнкора, а згодом почав більше цікавитись аеророзвідкою та пройшов спеціалізовану школу. Згодом, запропонували з’їздити в Запорізьку область з групою аеророзвідки Української Добровольчої Армії.”

Які основні фунції виконують дронарі на війні?

“Перш за все це розвідка. Взлітаємо дронами і летимо в сторону ворожих позицій. Фіксуємо особовий склад, техніку. Аналізуємо як змінюється рух особового складу, зміни в окопах, бліндажах. Також важливою частиною нашої роботи є коригування артилерії.”

Які особливості керування цивільним дроном у військових цілях?

“Важливо розуміти, що ми перш за все маємо обмеження по заряду, кожна батарейка має свій ліміт. Також додаються різні погодні фактори, які перешкоджають роботі.”

  Скільки разів ти бачив як прилітає по ворогам?

“Багато разів бачив, чесно, не рахував.”

Ви наводите артилерію на людей, на ворогів, але це все ж таки живі люди, ти якось до цього прив’язуєшся чи ні?

“По-перше я б замінив слово люди на слово окупанти, вони прийшли зі зброєю в руках робити злі речі на нашій землі. Спочатку були незрозумілі відчуття, але зараз я розумію, що це та робота яку просто треба робити. Не робити це не варіант взагалі!”

Як зі сторони митця ти оцінюєш бойові дії?

Я старався свідомо не ставити ніяких очікувань. Перша ротація реалізувалась досить неочікувано, мене запитались — Влад ти їдеш завтра, я сказав так їду. Перші тижні сприймав це як пригоду, авантюру, але яка має великий сенс. Моментами хочеться швидше перемоги і повернутись до цивільного життя.

Як минули твої перші дні другої ротації?

“Було чутно багато вибухів і близько біля нас. Під час бойового завдання ми втратили два дрони. Це додаткові витрати для нас тому, що ми не отримуємо ні фінансової ні ресурсної підтримки від держави. Зараз у нас є досить витрат і без цього потрібно: паливо, акумулятори, генератор, ремонт дрону. Ми працюємо вбільшості за підтримки волонтерів, організацій. Тому будемо раді фінансовій підтримці.”

“Ми тут повністю за ідею. Нам цікаво брати участь у війні, бути причетним до цієї боротьби.”

Зараз Владу потрібно якнайшвидше закрити збір на дрон. Також плануються наступні збори для ресурсної підтримки бійців. Всі звітності публічно поширються, тому закликаємо підтримати калушан фінансово за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору