Інформатор Калуш

ГРОШІ

Лікарняні по-новому — з 1 січня ними займається Пенсійний фонд | Що змінилося?

З початку цього року набула чинності оновлена редакція Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Тепер уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві буде Пенсійний фонд України.

Деталями ділиться Інформатор посилаючись на Пенсійний Фонд України.

Для отримання лікарняних коштів від Пенсійного фонду України роботодавцю, як і раніше, потрібно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам гроші.

Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились.

Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів власними коштами, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності.

Водночас оновлена редакція закону  скоротила час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками повинні надходити страхові кошти для виплати лікарняних від ПФУ. Раніше Фонд соціального страхування України (ФССУ) перераховував кошти роботодавцям протягом 10 днів після надходження заяви-розрахунку, а тепер Пенсійний фонд буде здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів після надходження заяви-розрахунку.

Така заява-розрахунок починаючи з 1 січня 2023 року подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору