Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

6,5 мільйонів гривень недофінансування — над Калуським пологовим будинком зависла загроза

Національна служба здоров’я України з початку цього року позбавила Калуський пологовий будинок важливого фінансування. В чому справа та чому це погано для нашого міста?

Дізнавався Інформатор.

Сьогодні, 9 січня, на сторінці Калуського пологового будинку у Facebook з’явився пост про допомогу, в якому зазначено, що цьогоріч Пологовий залишиться без одного з джерел фінансування, що значно знизить якість послуг, які вони надають вагітним жінкам.

Відсутність коштів передбачених пакетом “Допомога новонародженим в складних неонатальних випадках” за словами заввіділом Калуського пологового будинку Лесі Григорів значно ускладнить роботу неонатологів та знівелює наявність наявної для допомоги новонародженим апаратури.

“За рік в нас народилось 834 дитини. З них 60 дітей народилось хворих, з них було відправлено в обласну лікарню на доліковування 16 дітей, що становить 27 відсотків. Умовою для надання пакета є менше ніж 30 відсотків переведених дітей. В нас так за рік і є. Але в Постанові КМУ від 27.12 22 номер 1464 вони вибрали для обчислення період з 1 липня по 30 вересня (чому такий період ніхто не знає), а за цей квартал в нас переведених дітей було понад 30 відсотків. Тому і не дали пакет. Але для нас це катастрофа, бо не буде можливості лікувати дітей, не будуть переведені кошти з НСЗУ — а це близько 6,5 млн в рік”, — прокоментувала Леся Григорів.

У постанові Кабміну №1464 про це пишуть наступне:

“Для визначення запланованої кількості медичних послуг на 2023 рік використовуються дані, які містяться в електронній системі охорони здоров’я, щодо кількості наданих медичних послуг у 2022 році (у тому числі надавачами медичних послуг, які припинені шляхом реорганізації), які належать до пакетів медичних послуг, що аналогічні тим, які було включено до договорів, за якими оплачувалися медичні послуги протягом 2022 року, якщо інше не визначено цим Порядком”.

За розв’язанням цієї проблеми стежитиме Інформатор.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору