Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Російське вторгнення, Арестович і українська мова — найпопулярніші запити Вікіпедії 2022

Сьогодні Громадська організація “Вікімедіа Україна” оприлюднила найпопулярніші статті україномовної Вікіпедії за минулий рік. Вона проаналізувала статистику відвідувань українського розділу онлайн-енциклопедії та виділила 50 найпопулярніших статей року.

Ділиться Інформатор посилаючись на Вікімедія Україна.

Не стало несподіванкою, що очолила ТОП 50 стаття  “російське вторгнення в Україну 2022”, яка отримала 3 715 590 переглядів.
В першу п’ятірку також потрапили статті про радника ОПУ Олексія Арестовича та очільника українського націоналістичного руху Степана Бандеру.

Також частими запитуваними були статті повʼязані з захистом України від російської агресії: стаття про Збройні сили України, Головнокомандувача Валерія Залужного, президента України Володимира Зеленського та ін.

Адміністратор розділу Вікіпедії українською мовою Антон Процюк звернув увагу на кількість переглядів: уперше так багато статей отримали понад мільйон переглядів за рік; майже 4 мільйони для статті про вторгнення — абсолютний рекорд із великим відривом.

“Видно, що Вікіпедія була і залишається важливим джерелом інформації — як оновлень, так й історичного контексту”, – зазначає він.

Водночас заступник голови Правління ГО “Вікімедіа Україна” та адміністратор української Вікіпедії, Микола Козленко підмітив наступне:

“Уперше найпопулярнішим історичним діячем року став Степан Бандера, а Тарас Шевченко не потрапив навіть до десятки. І вперше теми війни та сьогодення настільки витіснили “шкільні” чи “освітні”: значно більше людей хотіли зрозуміти, хто ж такий Арестович та що накоїла країна-агресорка у Грузії у 2008 році, а “вічно популярні” Леся Українка чи Богдан Хмельницький вперше випали з п’ятдесятки”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору