Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Окоп для закоханих” — огляд на новий український мальопис

Війна попри всі жахи й біль, який відчувають на собі українці продукує й мистецтво. Нещодавно у вільному доступі з’явився романтичний мальопис українських авторів про кохання на війні.

Рефлексує Інформатор.

Авторами мальопису “Окоп для закоханих” стали журналісти проєкту Inker — Тарас Кунець та Максим Солнцев.

Команда журналу соціального мальопису Inker позиціонує себе як поєднання журналістики та мистецтва.

Вони шукають історії, які яскраво демонструють недосконалість світового суспільства, опитують учасників подій, проводять глибокі інтерв’ю, збирають фото та відеосвідчення. А сценаристи та ілюстратори опісля створюють графічний репортаж.

“Ми нічого не додаємо і не видумуємо. Цей журнал – абсолютний графічний нон-фікшн. Єдиний фільтр, через який ми пропускаємо історії, це мистецька рефлексія. Кожен художник має право намалювати історію так, як він її відчув, зберігаючи, однак, документальну точність у зображенні головних героїв та основних локацій, де вона відбувалася”, — коментує свою ідею команда Inker’а.

Загалом хлопці та дівчата цього проєкту завдяки підтримці Європейського фонду за демократію (EED) вже випустили 6 номерів онлайн-журналу.

 

Отже, мальопис знайомить нас з молодою парою на початку війни. З 2014 року вони разом будували стосунки, переїхали з Запоріжжя до Києва, завели собаку. А тоді настало 24 лютого й подружжя вирішує бути разом, що б не трапилося. І піти захищати країну разом, приєднавшись до лав ЗСУ.

Тепер вона — військовий медик з позивним “Ластівка”, а він — стрілець з позивним “Бейкер”. Згодом в окопах під шаленими обстрілами пара мріє не лише вижити та перемогти, а й повінчатися.

Ця робота унікальна вже тим, що створена на основі реальних подій. Загалом історія дуже динамічним темпом знайомить нас з головними героями показуючи їх у різні проміжки часу від лютого 2022 року до сьогодні. Вони служать разом, копають окопи разом, хворіють разом, потрапляють під обстріли також разом. Єдине чого не вистачає цій історії — ще більшого занурення в їхні стосунки й воєнні будні. Але поза сторінками цього мальопису всього незгаданого й так вдосталь.

Резюмуючи, ми рекомендуємо прочитати “Окоп для закоханих”, бо це добра і світла історія, яка посадить у ваших серцях зернятка надії та світла.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору