Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У “Музеї-в’язниці” розповіли про Різдво та УПА

Вчора, 20 січня, калуська історикиня розповіла про особливості святкування Різдва в осередку УПА та документи, що свідчать про це.

Розповідає Інформатор.

Лекцію “Різдво в документах УПА” провела Людмила Андрійчук, старша наукова співробітниця “Калуської в’язниці”. Вона розповіла, як це було — святкувати Різдво Христове у підпіллі, борючись за свободу.

Серед цікавинок, на які можна було поглянути на заході та почути про них, були привітальні листівки на формах різного походження, українські різдвяні марки тощо. Представлено як праці, створені у підпільних друкарнях та криївках, так і речі, виготовлені в еміграції. В сумі — 40 документів.

Особливу увагу привернули перероблені у народну творчість колядки, де хоробрі партизани висміювали недруга, який дуже схожий на сьогоднішнього.

“Гей, що нам, браття, нині робити? Ірод кремлівський хоче волю вбити. тут партійні казяться, хоча й тіні бояться, а сексоти трясуться, лиш чекісти деруться, скрині вивертають, штики в землю пхають”, — йдеться в одній з таких.

Ці веселі колядки оформлювались у збірники та були популярними серед підпільних борців за Україну. Перероблювались вони з доволі класичних колядок, зокрема “Нова радість стала”, “Бог предвічний народився”, “Небо і земле” та інші.

Щодо вражень, то пані Людмила була рада провести лекцію:

“Чесно кажучи, я потішилась. Якщо буде така можливість, ми б провели схожу подію для більшої аудиторії. Тематично воно справді цікаво, особливо, якщо це перетворювати у повноцінний культурний захід”.

Також своїми враженнями поділився в. о. директора Музейно-виставкового центру Олег Відливаний:

“Це був захопливий захід. тема дуже цікава та актуальна. Ми побачили надзвичайно цікаві та різнобарвні листівки, які дійсно вразили. Те, що колядки перероблялись як тоді, так і зараз — воно символічно та відповідає духові часу. Візуалізація — це те, що додало цьому заходу родзинки.

Серед глядачів були присутні студенти Фахового коледжу культури і мистецтв, учні ліцеїв міста Калуша, провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів та ін.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору