Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що подивитись у День Соборності України?

Історія нашої держави неймовірно насичена подіями. Щоб переконатись у цьому та чудово провести сьогоднішній соборний вечір, достатньо переглянути хоча б один з цих документальних фільмів.

Пропонує Інформатор з посиланням на калуських істориків з Музейно-виставкового центру.

До вашої уваги пропонуємо топ-5 документальних фільмів, які відображають події Української революції.

“Акт Злуки: відтворення історичної правди”

На основі кіно- та фотоматеріалів та задокументованих свідчень очевидців Тарас Каляндрук створив кінодокумент однієї з ключових подій в новітній історії України —  проголошення Акту Злуки Української народної республіки (УНР) та Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР) в єдину державу.

“Апельсинова долька”

Фільм був створений у 2004 році відомим українським кінопубліцистом Ігорем Кобрином. Картина розповідає про важливі і драматичні події переломного періоду української історії — утворення уряду Центральної Ради та участь української делегації в переговорах у Бресті.

Ця кінострічка вперше в документальному кіно зважено і переконливо подає одну з версій тих подій. Безумовною перевагою фільму можна вважати його перенасиченість унікальними кадрами кінохроніки тих часів, яка дає глядачеві можливість ознайомитися з історичним фоном подій кінця 1917 та початку 1918 років.

“Герої України. Крути. Перша Незалежність”

Крутянський бій породив колосальну кількість міфів, легенд, домислів різного спрямування, через чималу кількість яких реалії бою почали забуватися. Натомість на перший план виступив міф про 300 студентів, які одні протистояли більшовицькій навалі й майже всі загинули. Якими були події насправді? Дивіться і дізнавайтесь.

“Непрощені. Симон Петлюра”

Віктор Шкурін у 2007 створив фільм про одного з головних політичних лідерів. На даний момент це досі один з небагатьох існуючих  документальних фільмів про провідника Української революції 1917-1921 років – Симона Петлюра.

“Холодний Яр. Воля України – або смерть!”

Документальний фільм створений у 2014 році Галиною Химич. Він розповідає про історію Холодного Яру. Той час — це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але сильні духом люди — можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом.

Фото: архівні матеріали з Дня Злуки.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору