Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вшанування 45 роковин акту самоспалення на Чернечій горі калушанина, Олекси Гірника

21 січня 1978 року на Тарасовій горі у Каневі український дисидент Олекса Гірник здійснив акт самоспалення, протестуючи проти зросійщення України. Сьогодні калушани вшановували пам’ять героя біля пам’ятної дошки в центрі міста.

Ділиться Інформатор.

У січні 1978 року, напередодні 60-ї річниці проголошення самостійності Української Народної Республіки, Олекса Гірник написав прощального листа дружині. Опісля він виїхав на Київ, а звідти – до Канева, на могилу Кобзаря. З собою мав дві каністри з бензином і листівки. Близько 3-ї години ночі на 21 січня Олекса Гірник розкидав листівки на Тарасовій горі, а на видному місці залишив прощальний заклик: “Протест проти російської окупації на Україні!
Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава! (Радянська, та не російська).
Україна для українців!
З приводу 60-річчя проголошення самостійності України Центральною Радою 22 січня 1918 р. – 22 січня 1978 р.
На знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша.
Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі!?”

Сьогодні про це згадували й калушани. До слова були запрошені міський голова Андрій Найда, поет та друг родини Богдан Сімків й син Олекси Гірника Євген Гірник. Також місцевим духовенством була відправлено поминальну панахиду за Олексою Гірником.

Як це було — дивіться у нашому репортажі:

Олег Кіндрацький
Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору