Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Українські монети перемогли на престижному всесвітньому конкурсі “Монета року”

Україна продовжує здобувати лаври на міжнародній арені. Наприклад, нещодавно відбувся всесвітній конкурс за звання найкращої монети й наша країна перемогла аж у двох номінаціях. 

Інформатор ділиться деталями посилаючись на Національний банк України.

Як повідомляє НБУ, дві українські пам’ятні монети увійшли до 10 найкращих монет світу та перемогли у двох номінаціях престижного конкурсу “Монета року” від авторитетного нумізматичного видання World Coin News.

У номінації “Найхудожніша монета” перемогла монета номіналом 5 гривень — “До 30-річчя незалежності України”, а у номінації  “Найкраща монета про сучасну подію”, монета номіналом 10 гривень — “25 років Конституції України”.

Автором першої монети став український художник Олег Шупляк, а скульптором Володимир Атаманчук. На ній зображені стилізовані українські орнаменти над якими летять лелеки, та зображення кольорової вишиваної стрічки, що символізує код нації й нагадує ДНК.

Над другою монетою працював художник Владислав Яровий. На ній зображений складений пазл, контурами якого є мікротекст із цитатами окремих статей Конституції України. Силуетні постаті на монеті уособлюють народ України та символізують, що кожен окремий українець є частиною одного цілого, а Основний Закон України – гарантує їхні права.

 

Програмне моделювання обох монет здійснив Юрій Лук’янов, працівник Банкнотно-монетного двору НБУ.

“Кожна з них має виразний самобутній дизайн і мовою образів та художніх сенсів розповідає світу про важливі події з історії України, нашого шляху до вільної незалежної держави. Ми вдячні поважному журі конкурсу за визнання.
Ми дякуємо авторам монет за творчий пошук, завдяки якому народжуються символи, що вражають увесь світ!”, — поділилися в пресцентрі Національного банку.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору