Інформатор Калуш

ТРЕШ

ФЕЙК: Повістки для підлітків в Україні

Мережею шириться фальшива повістка в військомат, що націлена викликати паніку в країні. Пропагандисти закликають громадян збиратись на Майдан та скидати “українську хунту”.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на StopFake.org.

Пропагандист Євген Лісіцин запустив фейкову новину про те, що 16-річному мешканцю Білої-Церкви прийшла повістка у військомат, згодом прокремлівські Telegram-канали, поширили світлину.

“Час матерям і людям, що залишилися, їхати на Майдан, як і ми в 2014 році, і  зносити цю українську хунту. Зеленський воюватиме до останнього українця, включно з жінками, я в цьому впевнений”, — коментує це зображення пропагандист.

Проаналізувавши зображення, експерти StopFake зробили висновок, що це фейк.

Документ на фотографії не відповідає офіційному зразку.

Повістка, що розповсюджується в мережі, має неправильні назви граф, що слід заповнити при врученні документа, частина інформації взагалі відсутня.

Усі неточності виділено жовтим кольором.

У підробці використовується назва “військовий комісаріат”, що не є дійсністю. З 2021 року в Україні військкомати мають назву — “територіальні центри комплектування та соціальної підтримки”, а військові комісари – “керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки”.

Підроблена й печатка, що має засвідчувати справжність документа. Вона відредагована і не належить Білоцерківському районному територіальному центру комплектування.

Код ЄДРПОУ, що має засвідчувати її унікальність належить Кіровоградському об’єднаному міському військовому комісаріату.

Тому закликаємо перевіряти інформацію у декількох різних джерел та не вестись на фейки пропагандистів!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору