Калуш До сайту

“Прикладіть картку, будь ласка” — алкоголь, цигарки й бензин можна буде купувати тільки безготівково?

І це абсолютно реальна картина майбутнього В рамках податкової реформи, яку зараз розробляють в Офісі президента, обговорюється повне переведення розрахунків за підакцизні товари в безготівковий формат. Заступник голови Офісу Президента поділився деталями нової реформи під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Розповідає Інформатор посилаючись на Економічну правду.

Куратор реформи Ростислав Шурма розповів, що як один із компенсаторів для бюджету в межах проєкту податкової реформи передбачено підвищення оподаткування шкідливого споживання, наприклад – тютюн, алкоголь і викопне паливо. До того ж ставки планують підрівняти “до середньоєвропейських рівнів”.

“Важливим питанням постає адміністрування цих податків,  адже частка нелегального обігу тютюнових виробів досягає 30%, а для  лікеро-горілчаної продукції ця цифра може бути ще вищою. І це дуже велика проблема”, – додав Шурма та зазначив, що для протидії цій проблемі плануються дві фундаментальні зміни в адмініструванні податків.

“Перше – це електронний акциз“, – пояснює він. Передбачається, що на пачку цигарок чи пляшку алкоголю буде наноситися унікальний QR-код, який дозволить споживачеві відслідковувати, де продукція була вироблена, де зберігалася тощо. Натомість “традиційні” акцизні марки, які клеяться на пакування, і які можна підробити чи передрукувати, відійдуть в минуле.

“Другий концепт – щоб вся ця система запрацювала, це переведення розрахунків за підакцизні товари виключно в безготівковій формат, тобто в оплату картою”, – заявив Ростислав Шурма та уточнив, що ідея ще обговорюється і рішення поки не ухвалено.

Як приклад він навів ситуацію з дефіцитом пального на початку повномасштабної війни, коли АЗС перевели споживачів на карткові оплати й оплату через застосунки. За декілька тижнів всі адаптувалися, що, “дозволило повністю обілити обіг палива, і те саме, я впевнений, відбудеться з тютюном і алкоголем”.

До слова, оновлена концепція податкової реформи (“10-10-10”), яку курує заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, передбачає суттєве обмеження готівкових операцій, зокрема за допомогою запровадження додаткового податку на зняття готівки.

Проте, у Міністерстві фінансів попереджають про негативні наслідки від зниження ставок податків в рамках реформи. Так, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що такий крок має передбачати компенсатори втрачених доходів держбюджету.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com