Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

10 фактів про Голокост, які має знати кожен

Сьогодні, 27 січня, у світі вшановують пам’ять жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році було звільнено в’язнів нацистського концтабору Аушвіц (Освенцим), яким вдалось вижити до того моменту. Геноцид, здійснений нацистським режимом, призвів до “катастрофи європейського єврейства”, винищивши до 2/3 представників цієї нації на теренах Другої світової війни.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Суспільне. Культура.

Ось основні факти про Голокост, які варто знати кожному:

  • Хто ініціював Голокост?

Голокост був задуманий та спланований нацистсько-німецьким режимом на чолі з Адольфом Гітлером. Основними творцями політики, що отримала назву: “остаточне вирішення єврейського питання”, були високопосадовці Айхман та Гейдріх. Вони стверджували, що німецькі євреї зрадили Німеччину під час Першої світової війни та несуть відповідальність за її поразку.

Нацистська ідеологія також була заснована на расистській ідеології, метою якої було усунення євреїв і інших небажаних груп з німецького суспільства.

Адольф Айхман на суді в Ізраїлі

  • Як ідентифікували євреїв?

Нацисти ідентифікували євреїв за звичайними записами. Вони використовували записи перепису населення, податкові декларації, списки членів синагог, парафіяльні записи тощо. Євреям наказали носити позначку на одягу — так звану “жовту зірку Давида”. Їх виселяли з власних будинків та переселяли у гетто, де вони мали жити ізольовано від іншого населення.

Жовта зірка Давида

  • Концтабори та табори смерті

Нацистська влада створювала на окупованих територіях концтабори, де ув’язнювала євреїв та представників інших народів. Табори були дуже наочним показником готовності нацистського режиму застосовувати насильство і терор. Ув’язнені в концентраційних таборах перебували в нелюдських умовах і піддавалися тортурам, голоду, а в деяких таборах — медичним експериментам. Перший з цих таборів був відкритий в Дахау, неподалік від Мюнхена в Баварії, в березні 1933 року. Однак тоді там ув’язнювали комуністів, соціалістів, злочинців тощо. Потім були відкриті табори у Треблінці, Аушвіці тощо.

В’язні концтабору “Дахау” перед звільненням

  • Татуювання

Табір у Освенцимі був єдиною установою, де ув’язненим систематично робили татуювання з їхніми тюремними номерами, щоб полегшити їх ідентифікацію після смерті від голоду, хвороб або жорстокості в таборі.

Приклад татуювання для ідентифікації

  • Бабин Яр

Бабин Яр став один із місць масових вбивств євреїв та місцевих жителів. Приводом для різанини послужили два вибухи, в результаті яких був зруйнований німецький штаб і центр міста. Лише 29-30 вересня 1941 року нацисти розстріляли понад 33 тисяч київських євреїв. Загальна кількість загиблих у Бабиному Яру з 1941 по 1943 рік, за різними оцінками, становить від 70 000 до 100 000 людей.

Кадр розстрілів на Бабиному Яру

  • Кількість жертв

За інформацією Інституту національної пам’яті, у роки Другої світової війни жертвами нацистської політики, спрямованої на винищення народів та груп, які нацисти вважали неповноцінними, стали 6 мільйонів євреїв. З них 1,5 мільйона були з території сучасної України. За інформацією ЮНЕСКО, у Західній Європі внутрішні режими сприяли виявленню та затриманню євреїв, а в Східній Європі цивільне населення часто саме брало участь у вбивствах.

Сучасна фотографія Аушвіца

  • Чи покарали винних?

Після закінчення Другої світової війни Сполучені Штати, Великобританія, СРСР і Франція заснували Міжнародний військовий трибунал. У листопаді 1945 року вцілілі високопосадові чиновники Третього рейху постали перед судом в Нюрнберзі. Серед них були Герман Герінг – віцеканцлер Гітлера та один з найвідоміших нацистських лідерів; міністр закордонних справ Йоахім фон Ріббентроп; Ганс Франк, генерал-губернатор окупованої нацистами Польщі; нацистський ідеолог Альфред Розенберг; і Ернст Кальтенбруннер, старший офіцер СС і глава Головного управління безпеки Рейху.

1 жовтня 1946 року 12 підсудних були засуджені до смертної кари, троє виправдані, а решта підсудних отримали тюремні терміни. Найважливіший обвинувачений, Герман Герінг, покінчив життя самогубством у своїй камері. Останнім померлим обвинуваченим в Нюрнберзі був Рудольф Гесс в тюрмі Шпандау в 1987 році.

Адольф Гітлер та Рудольф Гесс

  • Збереження пам’яті

У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту по всьому світу триває флешмоб #WeRemember. Люди фотографуються з цими словами та викладають світлини у соцмережі, щоб нагадати, що ані Голокост як один із найбільших злочинів проти людяності, ані його жертви не забуті. Українці наразі особливо часто згадують про жорстокість нацистів у XX столітті, оскільки боряться зі схожим злом сьогодні.

Меморіальний музей Голокосту у Сполучених Штатах Америки

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору