Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Спостерігати світанок — ключ до ментального здоров’я?

Британські вчені дослідили, чи впливає вигляд світанку та заходу сонця на психічне здоров’я людей. Результат здивував!

Розповідає Інформатор, покликаючись на ScienceDaily.

В ході дослідження науковці використали комп’ютерну графіку та продемонстрували 2500 учасникам різноманітні краєвиди міст та природи. По завершенню експерименту респонденти вказали, що сцени, які містили зображення сходу та заходу сонця, їм сподобались більше. Вченими було виявлено також те, що схід і захід сонця можуть викликати значне посилення почуття благоговіння, що своєю чергою може покращувати настрій, посилювати позитивну соціальну поведінку та посилювати позитивні емоції — усі цінні фактори покращення загального добробуту.

Окрім цього, учасники експерименту оцінювали зображення, пропонуючи ціну, яку вони б віддали за відвідування відповідного місця. Цікаво, що за результатами дослідження, люди готові заплатити майже на 10% більше за відвідування місць зі сходом сонця.

Статтю, у якій йшлось про дане дослідження, опублікували у престижному виданні “Journal of Environmental Psychology”. Провідний автор роботи Алекс Смоллі додав:

“Ми всі знайомі з бажанням сфотографувати яскравий захід сонця чи несподівану веселку. Наше дослідження показує, що вставати трохи раніше на світанок або визначати час прогулянки, щоб встигнути на захід варте зусиль — фактор «вау», пов’язаний із цим, може відкрити невеликі, але значні поштовхи у почутті краси, що, у свою чергу, може мати позитивний вплив на психічне благополуччя”.

Автори також відзначили, що виникнення явищ, які вони перевірили, може сильно відрізнятися залежно від місця проживання людей. Всі вони можуть бути швидкоплинними та непередбачуваними.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору