Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як обрати та замінити моторне масло? — Корисні поради

Кожен водій рано чи пізно приходить до моменту, коли автомобіль потребує заміну моторної оливи. Незалежно від того чи купив він авто в салоні, чи на авторинку. В першому випадку, що правда, ми керуємось розкладом ТО згідно з порадами виробника, а в другому уже більше опікуємось двигуном свого «нового» авто, щоб воно прослужило довше без зайвих втручань.

Розбирався Інформатор.

Та що ми знаємо про мастило, яке збираємось залити в авто і як правильно його залити? Зараз розберемося.

Для чого нам заливати масло в мотор?

Тому що з ним двигун авто функціонує довше й ефективніше, оскільки завдяки цій рідині відбувається змащування деталей, утворення захисного шару, який рівномірно розприділяє тепло по всьому двигуну, а також захищає метал від корозії.

Розберемо на прикладі асортименту автомагазину УКР ПАРТС три категорії моторної оливи:

Синтетичне (FullySynthetic) — яке відрізняється від інших високою витривалістю й пристосованістю до погодних умов.

Напівсинтетичне (Semi-Synthetic) — виготовлене на мінеральній основі й доповнене різними синтетичними присадками, завдяки яким наш двигун працюватиме довше.

Мінеральне (Mineral) — найслабший вид моторних мастил, проте, виготовлений найприроднішим шляхом — перегонкою нафти.

А також три стандарти класифікації масел — SAE, API та ACEA. В цьому випадку нам потрібні масла тільки першого типу, оскільки він найбільш підходящий для українських реалій. Інші два також важливі, проте для українського водія вони відрізняють тільки тим що другий розрахований на американські авто та сервіс, а третій на європейські.

Основою стандарту SAE є поділ мастил для двигунів по в’язкості та сезонності. Наприклад, якщо консистенція масла більш рідка, то вона призначена для більш холодного клімату, а якщо густіша — для більш помірного й теплішого. Існує аж 11 класів в’язкості — шість зимових, які позначаються літерою W (0W, 5W, 10W, 15W, 20W і 25W) та п’ять літніх, які позначаються двозначними числами (20, 30, 40, 50 і 60).

Саме тому заїхавши на СТО чи обираючи в магазині моторну оливу ми всі звертаємо увагу на масла з характеристиками типу 5W-40 чи 10W-30 тощо.

Відповідно, від того яке масло заливається буде залежати подальша справність твого двигуна.

Важливо, що заміну масла варто проводити часто — не рідше ніж раз на 10-15 тисяч кілометрів (так рекомендує більшість виробників). Проте, якщо ви хочете, щоб авто служило вам довше й справніше, можна робити це вже на 7 тисячах.

А тепер давайте розберемося, як замінити масло самотужки:

  • Найперше, потрібно прогріти авто і знайти підходяще місце. Це може бути естакада або гараж з просторою ямою;
  • Після того, як ви запаркувалися, підкладіть під авто велику ємність в яку зливатиметься старе масло;
  • Дістаньте пробку зливного отвору в нижній частині масляного піддона. Бажано робити це дуже обережно, оскільки масло буде гаряче;
  • Після того, як остання капля стече з піддона, замініть масляний фільтр (перш ніж його вкручувати, намастіть маслом прокладку фільтра, це забезпечить кращу фіксацію й попередить протікання);
  • Заливаємо нову моторну оливу в кількості, яка зазначена в характеристиках вашого авто;
  • Після цього заведіть на кілька хвилин вашу «ластівку», щоб нове масло прокачалось в усі закутки двигуна.
  • Перевірте щуп. Якщо рівень масла на ньому опинився між відмітками min й max — ви все зробили добре. Якщо менше, то доливайте ще, але не перестарайтесь.
  • І останнє — утилізуйте злите масло. Його можна здати на будь-яке СТО, але в жодному разі не можна виливати його на землю, у водойми, каналізацію чи просто викидати в сміття.

Важливі рекомендації:

Користуйтеся тим маслом, яке рекомендує виробник вашої марки авто;

Фіксуйте дати коли ви замінили масло й пробіг. Це в майбутньому спростить роботу і вам, і механікам на СТО і майбутньому власнику автомобіля (якщо ви вирішите його продати).

Перевіряйте рівень масла частіше. Хоча б раз на кілька тисяч кілометрів.

Купуйте оригінальне — в автомагазині УКР ПАРТС серед широкого асортименту ви знайдете те, що потрібно: https://ukrparts.com.ua/catalog/motornoe-maslo-271/ 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору