Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як до Калуша приходила війна у 1917 році | ФОТО

На початку XX століття Галичина стала полем жорстоких боїв між росіянами та німцями за владу над Західною Україною. Не оминула Велика війна і Калуш: чимало будинків було знищено, сімей розкинуто, мрій спаплюжено. Перша світова війна мала стати “війною, що завершить усі війни”, але перетворилась у м’ясорубку, сенсу якої вже ніхто тоді не пам’ятав. Це болючий, але славетний урок, про який не варто забувати.

Ділиться Інформатор, покликаючись на “Ретро Франківськ Group”.

Як писав професор Грабовецький:

“Уже на початку війни в Калуші було знищено 1414 будин­ків і 976 окремих господарств — 15 відсотків міського житла. Російськими військами тільки в самому місті було спалено 200 жидівських будинків, загинули і їхні архіви. В липні 1917 р. російські війська, відходячи з Калуша, вдруге спали­ли багато будинків”.

Наразі росіяни можуть лише мріяти про те, аби наблизитись до нашого рідного міста. Але потрібно пам’ятати, що війна триває, і наша боротьба з окупантом ще не завершена. Інформатор пропонує поглянути на світлини Калуша у далекому 1917 році, на межі війни та революції, коли українська ідея вперше по-справжньому здійнялась до височин та повела за собою мільйонів українських синів та доньок.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору