Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

ОУН: як створювалась наша боротьба?

Цього дня, 94 роки тому в одному з готелів Відня завершився важливий процес, який надалі вплинув на значну частину української історії. Була створена Організація українських націоналістів.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Інформатор Коломия.

В кінці січня 1929 року задля об’єднання української політичної еліти, зібралась група дуже різних людей. Поважні ветерани армій доби Української революції 19171921 років та молоді хлопці, які “ще не нюхали пороху”. Ті, хто опинився на еміграції, і ті, хто продовжував жити на рідній, але окупованій землі, вихідці з різних куточків України.

Кілька днів учасники Першого конгресу Українських націоналістів дискутували про майбутнє та вирішили створити нову організацію, яка мала об’єднати перелік тих, що вже існували. Поєднавши досвід старшого покоління військових з енергією молодих була утворена Організація українських націоналістів, що згодом прозвучить на весь світ.

Головою проводу обрали Євгена Коновальця, надалі іменами кожного провідника організації називатимуть вулиці, а у так званій “росії” ними лякатимуть своїх посполитих, описуючи “українську загрозу”.

Організація ефективно протистояла трьом окупаційним режимам — польському, совєтському та нацистському, а в роки Другої світової ОУН охопила своєю діяльністю всю територію України, в тому числі Крим і Донбас. Після війни члени ОУН розгорнули потужну мережу в місцях проживання української діаспори в Європі, Північній та Південній Америці та Австралії. Організацію під назвою “ОУН Північ” українські політв’язні на чолі з Михайлом Сорокою утворили в серці ГУЛАГу, у Воркуті. Кров ОУНівців, пролита за свободу, вкрила землю від Закарпаття до Норильська і Кенгіра.

Для українців ОУН стала уособленням нашої боротьби за свободу, для ворогів — втіленням небезпеки українського націоналізму. Реалізований ОУНівцями принцип опертя на власні сили дозволив українцям не просто пережити лихоліття минулого ХХ століття, але й зберегти унікальність, залишитися собою. Виховала ціле покоління професійних революціонерів: людей, цілком присвячених визвольній боротьбі.

Абревіатура організації досі залишається найбільш впізнаваним українським політичним брендом у світі. Вироблену ОУН символіку (меч-тризуб, червоно-чорний прапор) піднімають нинішні захисники України у війні з так званою “росією”. Гімн “Зродились ми великої години” став маршем Збройних сил України, а організаційне привітання “Слава Україні! Героям слава!” — офіційний привіт нової української армії.

Найголовніше, що чітко сформульована членами ОУН мета — Українська самостійна соборна держава — була досягнута у 1991-му. Не безпосередньо ними, бо через десятки років після придушення ОУН та УПА, але, безперечно, завдяки їм.

І нині пам‘ять про героїв визвольного руху 1920-1950-х років мобілізує і надихає українців у війні з так званою “рф” на відновлення соборності українських земель та цілісності території Української держави.

Як співають у марші українських націоналістів: “Веде нас в бій борців упавших слава”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору