Інформатор Калуш

ВЛАДА

У Калуші провели круглий стіл для налагодження співробітництва з Словаччиною

До конференс-залу Концертної зали Калуша прибула делегація представників місцевого самоврядування Словаччини на чолі з радником Прем‘єр-міністра Словаччини з питань транскордонного співробітництва Едуардом Бурашом.

Повідомляє  Інформатор.

На початку засідання міський голова Калуша Андрій Найда разом з муніципалітетом Калуша ознайомили іноземців з діяльністю та потенціалом громади.

Розповідали про медицину, аграрні досягнення, релокації бізнесу до території калуської громади, допомогу ВПО та співпрацю з гуртом “KALUSH”.

Також назвали такі потенційні напрямки співпраці як:

  • освіта;
  • підтримка бізнесу;
  • урбаністика;
  • культура;
  • туризм;
  • спорт;
  • сільське господарство.

“Ми відкрито говоримо, що громада готова до міжнародних співпраць у різних конфігураціях”, — зазначають представники Калуського муніципалітету.

Також розмовляли про можливе відновлення видобутку калійної солі та ліквідації техногенної небезпеки Домбровського кар‘єру.

Радник міністра подякував владі громади за запрошення та розповів, що мета його візиту це створення й напрацювання співпраць, які наразі відсутні.

“У вас є потенціал, але вам потрібна більша міжнародна співпраця”, — ділиться пан Едуард.

У ході зустрічі сторони домовились про гуманітарну допомогу, яка найближчим часом буде доставлена волонтерам з Благодійного Фонду “Чисті серця”.

Вагома увага приділялась культурній співпраці, а саме можливість проведення днів України в Словаччині, де є можливість встановити зону, яка представлятиме Івано-Франківщину.

Гостро стояла тема освіти українських студентів у Словаччині. В залі звучала думка, що потрібно сфокусуватись більше на економічній співпраці для підтримки бізнесу, а не освітньої. За словами заступника директора Харківського Державного науково-дослідницького і проєктного інституту основної хіміїЄвгена Щастливця, це може спричинити витік молоді та еміграцію громадян у Європу та США.

“Ми не хочемо, щоб Прикарпаття стало краєм пенсіонерів”, — зазначав пан Євген.

Також наголосили, що у Cловаччині хокей на першому місці і те, що у Калуській громаді є льодова арена, може стати вагомим напрямком для спортивної співпраці.

На завершення плідної розмови гостям подарували пам’ятні подарунки та вручили заступнику рожеву панамку, символ гурту “KALUSH”.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору