Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Прикарпатські кардіохірурги вперше провели складну операцію на серці

Майстерні працівники Центральної міської клінічної лікарні попрацювали з польським колегою та провели нові операції.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Івано-Франківську редакцію.

Для франківських кардіохірургів проведення операції Девіда стало новинкою. Її провели 62-річному пацієнтові, який мав задишку при фізичному навантаженні. Внаслідок цього, чоловіка незабаром чекав би розвиток серцевої недостатності, а також існував ризик розриву аневризми аорти і раптової смерті.

Додатково про процедуру розповів один з хірургів Тарас Гудзенко:

Операція Девіда корисна тим, що вона покликана зберегти власні тканини клапана, позбавляючи пацієнта симптомів аортальної недостатності та зменшуючи ризик розшарування, розриву аневризми аорти. Після її проведення пацієнт не повинен приймати пожиттєво розріджуючі препарати і в нього значно покращується якість життя”.

Крім цього лікарі провели операцію Бенталла для 72-річної пацієнтки, у якої аневризма була значно більших розмірів, аніж в попереднього пацієнта. Через це була важка аортальна недостатність (тривала задишка при мінімальному навантаженні чи в стані спокою).

“У пацієнтки була запущена хвороба. Оскільки стулки аортального клапана були змінені і фіброзовані, то в цьому випадку пластика і операція Девіда не принесла б бажаного ефекту. Клапан довелось замінити на штучний механічний протез, долучивши до нього штучний протез аорти. І разом з тим ліквідували величезну аневризму, яка була на межі розриву, а також імплантували штучний механічний клапан серця“, — розповів пан Гудзенко.

Цікаво, що селективна перфузія у плечоголовний стовбур теж здійснювалась у ЦМКЛ вперше.

У проведенні цих та ще 3-х операцій франківським лікарям допомагав польський кардіохірург, трансплантолог — професор Міхел Зембала. Професор гарно оцінив роботу франківських лікарів і планує наступні приїзди, щоб допомогти пацієнтам в Україні.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору