Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як обрати СВІЙ детектор чадного газу?

Через постійні відключення світла чимало господарств та приватних осіб почали використовувати генератори, про що свідчить характерний шум на вулицях Калуша. Проте горіння пального несе не тільки енергію, а й небезпеку. Протягом січня понад 20 прикарпатців отруїлись чадним газом. Аби цього уникнути, корисними будуть сигналізатори, які вчасно повідомляють про небезпеку.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Коломийську редакцію.

Чадний газ не має кольору, запаху чи смаку, тому його неможливо ідентифікувати без спеціальних приладів, а ще він може бути смертельним для людини і впливає на організм навіть у невеликих концентраціях. За допомогою детектора чадного газу можна визначити і своєчасно ліквідовувати джерело газу, уникнувши небажаних для життя і здоров’я наслідків.

Датчик при перевищенні рівня чадного газу в повітрі подає звуковий і світловий сигнал. Завдяки цьому є можливість вжити необхідних заходів ще до того, як рівень чадного газу стане небезпечним для життя оточуючих. До того ж детектори просто встановлюються і легко обслуговуються, не вимагають постійного контролю і мають тривалий термін роботи.

Види датчиків чадного газу

Залежно від того, яка технологія покладена в основу сенсора, можна розділити всі прилади на 3 групи:

  • Інфрачервоний датчик чадного газу.

У “серці” пристрою — нитка розжарення або світлодіод. Система світлофільтрів аналізує довжину хвилі, виробленої джерелом. Коли в повітрі з’являться домішки, даний параметр зміниться. У відповідь датчик пошле сигнал тривоги. Індикація може бути різною, залежно від концентрації чадного газу.

Плюси. Простота монтажу. Універсальність: в залежності від налаштувань, інфрачервоний прилад може виявляти не чадний газ, а метан або хлор.
Мінуси. Низька енергоефективність. Імовірність помилкових спрацьовувань.

  • Напівпровідниковий датчик чадного газу.

Такий прилад аналізує електричну провідність середовища. При появі домішок провідність збільшиться. Відтак ланцюг замкнеться, а датчик проінформує власника про небезпеку.

Плюси. Компактність, енергоефективність, довговічність. Помилкові спрацьовування можливі, тільки якщо сенсор розташований некоректно (наприклад, занадто близько до відкритого вогню). В інших випадках вугільний фільтр ізолює чутливий елемент від сторонніх речовин (пилу, продуктів згоряння та ін.).
Мінуси. Висока вартість. Складний монтаж.

  • Каталітичний датчик чадного газу.

“Серце” приладу — місткість з електролітом. Молекули чадного газу каталізують хімічну реакцію, і чим більше концентрація газу, тим швидше протікає електроліз. Це привід для подачі попереджувального сигналу.

Плюси. Швидкість спрацьовування, енергоефективність, простота установки. Крім іншого, каталітичний датчик можна назвати бюджетним.
Мінуси. Забороняється заносити в пристрій — місткість з кислотним або лужним складом. Неакуратна заміна витратних матеріалів або пошкодження корпусу може привести до витоку хімічної речовини.

Датчик чадного газу може живитися:

  • Від мережі. Як правило, дротовий пристрій дешевше бездротового аналога. На випадок перебоїв з електрикою якісні сенсори оснащені вбудованою батареєю. Такі датчики встановлюють на етапі прокладки комунікацій. В іншому випадку проводи можуть зіпсувати інтер’єр.
  • Від батареї. Оптимальний варіант, якщо ви не налаштовані руйнувати стіни і ховати дроти. Автономний датчик підійде для дачі або пересувного будиночка, в якому тимчасово проживають мисливці, рибалки, геологи або туристи. Такий пристрій обійдеться дорожче, але буде простішим у монтажі та експлуатації. Сучасні прилади не потребують частої заміни батарей. Деякі датчики можуть пропрацювати “з коробки” 3,5 і навіть 7 років!

На що ще варто звернути увагу, вибираючи датчик?

  • Тип інформування

Залежно від моделі, детектор може повідомляти про підвищення концентрації чадного газу дзвінком, sms або push-повідомленням, а також звуковим і / або світловим сигналом. Вмонтувавши датчик в систему безпеки, ви можете значно розширити його функції. Так, при спрацьовуванні сенсора може запускатися витяжна вентиляція, припинятися подача газу до бойлера, передаватися сигнал тривоги в аварійну службу і т.д.

  • Функція тестування

Така опція дозволить перевірити працездатність приладу і вбудованої сирени (якщо вона є) в будь-який зручний момент.

  • Термін експлуатації сенсора

Датчик чадного газу не вічний. Як правило, його межа — 7-10 років. Бюджетний прилад може прослужити всього 3-4 роки. Конкретні цифри шукайте в паспорті пристрою.

В інтернет-магазинах ціни коливаються від 425 грн і до 4849 грн. Все залежить від ваших фінансових можливостей та функцій самого приладу, фірми та виробника.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору