Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Туман яром, туман долиною…” — як правильно кермувати в тумані | Корисні поради

При будь-якій зміні погоди (з теплої на холодну, і навпаки) ми часто спостерігаємо в наших околицях та місті тумани. Це доволі небезпечні обставини для водіння авто, але коли є нагальна потреба… Потрібно зважати на ряд важливих моментів.

Про які розповідає Інформатор.

Загалом, туман не постійне явище, якщо ви живете не в Сайлент-Гіллі (гарний жарт, правда?)

Отож, ми рекомендуємо:

Знизити швидкість руху, користуватися протитуманними фарами та ближнім світлом фар.

Річ у тому, що, наприклад, фари ближнього світла мають певний кут нахилу й розташовані досить низько, щоб бути поміченими іншими водіями. Це і робить їх найбільш ефективними. А ось ліхтарі дальнього світла включати ні в якому разі не можна. Оскільки при цьому відбувається виникнення перед автомобілем щільної світлової завіси, що засліплює водія. Вона повністю позбавляє видимості та не дає можливості правильно оцінити обстановку перед собою та навколо авто.

Тримати безпечну дистанцію від інших автівок.

Вона повинна бути менше половини видимої відстані. Наприклад, при видимості 20 метрів швидкість не повинна перевищувати 10 км/г. Ну а в ситуації попадання в смугу дуже щільного туману (видимість близько двох метрів), краще взагалі припинити рух. Як правило, густий туман швидко розсіюється.

Під час зупинок вмикати аварійну світлову сигналізацію.

У разі зупинки слід поступово притиснутися до узбіччя справа, бажано уникаючи зіткнень з воротами, стовпами й чиїмись домами. Якщо є можливість — повністю з’їхати з дороги. При цьому потрібно обов’язково позначити місце знаходження транспортного засобу включенням протитуманних фар або ближнього світла та габаритних вогнів.

Уникати різких маневрів на дорозі, зокрема, обгону.

Якщо все ж таки густота туману не дуже критична й дозволяє вам продовжувати рух — не кваптеся. Слід тверезо оцінювати ситуацію довкола й пам’ятати, що ви не один на дорозі, й по зустрічній може їхати такий самий “впевнений”, як і ви. Коли ви зіткнетесь, смішно не буде нікому.

Стежити за чистотою лобового скла та відкривати вікна, щоб скло не запотівало.

Ваша видимість — ваша безпека. Тому вмикайте пічки, щоб обдували лобове скло та вікна (водійське і пасажирське, мінімум). Якщо ж пічка не працює, то саджайте поруч друга, аби він протирав їх ганчіркою. Жарт. Якщо у вас в чомусь не справне авто — краще залишайтеся вдома.

І будьте обережні, друзі!

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору