Інформатор Калуш

ТРЕШ

Країну на “Євробаченні” представлятимуть сепаратистки? | Що не так з чеським нацвідбором

Як і в Україні, нещодавно у Чехії відбувся національний відбір серед колективів, які представлятимуть її на пісенному конкурсі в Британії. Все б нічого, але гурт Vesna, який переміг чеський Нацвідбір з піснею My sister’s crown, “пахне рускім духом”. І це вже спричинило певні суспільні коливання в Україні. 

Деталями ділиться Інформатор.

Наприклад, українська фентезі-письменниця досить гостро прокоментувала чеський вибір у своєму фейсбуці:

Також ми поспілкувалися з українкою Ілоною, яка вже понад 20 років живе у Празі. Дівчина люб’язно відповіла на наші питання: За кого голосувала у чеському Нацвідборі, якщо голосувала; Як вона ставиться до гурту який представлятиме Чехію на “Євробаченні” та чи вважає Ілона, що мистецтво не повинно транслювати такі наративи зважаючи на війну росії з Україною? 

Відповідь виявилась досить цікавою та однозначною:

“Якщо сказати правду, в Чехії кожен рік коли йде відбір на “Євробачення” минає непомітно. Я навіть не знаю коли був відбір і які гурти брали участь. Не, тому що мене це не цікавить, просто люди тут такі. Такі шоу майже нікому не цікаві. Я б з радістю подивилась ці випуски, але ніде не було навіть реклами. Вчора ввечері на фейсбуці моя мама поставила вподобайку під пост гурту Весна, тому що там приспів українською, і все. І тільки сьогодні я дізналась ці гидотні факти.

Взагалі, я не голосувала, якщо відповідати на перше питання. Щойно от тільки послухала пісню, нууууу таке… Це я ще кліп не бачила. Думаю там ще гірше буде.

А відповідаючи на інші питання — мій стан душі та лють до всього що стосується війни з руськими відповідає, що не припустимо. На мене скандально  впливає будь-яка колаборація нашої держави з росією. Мені таке категорично не подобається. Вони співають про якесь сестринство, корони (хто є хто) і короче ми всі за мир та дружбу.

Після того як послухала пісню, болить душа за людей які втратили своїх рідних, за людей над якими знущались та яких ґвалтували, болить душа за … Навіть трохи соромно за таку співпрацю і за такий текст. І страшно подумати що в голові людей які за це проголосували. Вони дійсно зрозуміли що відбувається в Україні, задля чого наші хлопці на передовій і що для нас означає свобода, задля чого ми всі стараємося зробити свій внесок у перемогу?

Таке враження наче світ бачить лишень міліметровий верст змісту. І цей приспів ми всі по всіх куточках світу маємо підспівувати? Я не зрозуміла сенсу, що цим хтів автор донести? Це щось таке примітивне… Не повага до наших людей, ніби хтось слідкував за нами цілий рік, а тепер подивився ввічі, плюнув і розсміявся”.

Сам гурт же озвучує свою позицію щодо пісні наступним чином (фейсбук-перекладацькі потуги збережено):

 

А ви що думаєте про всю цю неприємну ситуацію? Пишіть у коментарях в наших соцмережах.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

 

Нагору