Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Чи знають калушани, що робити якщо у людини стався напад епілепсії? | Опитування

В цієї хвороби дуже складна і довга історія. Вона протягом багатьох століть була для людей загадковим захворюванням, якому приписували навіть містичний зміст. Її боялися, не розуміли й уникали людей з нею. На жаль, навіть зараз в деяких країнах зберігається схожа ситуація. Щоб якось розвіяти міфи й привернути увагу суспільства у 2015 році за спільною ініціативою Міжнародного бюро епілепсії та Міжнародної ліги епілепсії було засновано Міжнародний день боротьби з епілепсією, щорічно він припадає на другий понеділок лютого.

Розповідає Інформатор.

Загальновідомо, що епілепсія — це неінфекційне хронічне захворювання мозку. Для цієї хвороби характерними є періодичні напади з судомами та втратою свідомості. Вони пов’язані зі змінами у ритмі електричних імпульсів, які постійно генерує людський мозок.

Існує чітка рекомендація що можна робити, якщо ви стали свідком епілептичного нападу в людини: перевернути людину на бік, послабити тугий одяг на потерпілому/ій та підкласти щось м’яке під голову (куртка, светр, рюкзак тощо), щоб уникнути травмування. І що не варто робити ні в якому разі: не класти нічого в рот потерпілого/ї (тверді предмети можуть травмувати ротову порожнину чи навіть призвести до переломів щелепи під час сильних судом), не намагатися зупинити напад (він повинен пройти самостійно) і не зволікати, якщо ви розумієте, що напад продовжується більше 5 хвилин, відразу телефонувати у швидку.

Ми вирішили розпитати калушан чи вони знають про ці правила. І. на щастя, більшість розуміє як діяти.

 

Також знайшлося місце й для альтернативних вирішень цієї проблеми:

Більше відповідей у нашому опитуванні у фейсбуці.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору