Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Епілепсія це не вирок!”, що потрібно знати про цю хворобу? | Інтервʼю з Кандидатом медичних наук

Багато людей і до сьогодні думають, що це “прокляття”, “чорна хвороба” чи “одержимість сатаною”, але насправді це виліковна хвороба на яку просто потрібно правильно реагувати та лікувати.

Сьогодні Інформатор розвінчує ці та інші міфи разом з завідувачем відділення неврології Київської дитячої клінічної лікарні номер 1Наталією Смульською.

Що таке епілепсія та якими симптомами супроводжується?

Епілепсія це дуже розповсюджена хвороба у всьому світі, приблизно 5% людей хворіє, або колись мали цю хворобу.

Епілептичні припадки виникають в любий час, супроводжуються частіше з втратою свідомості та скороченням м’язів тіла (клоніями) та /або напруженням тіла. Вони можуть бути без додаткових факторів, самі по собі, але інколи спроваковані довгим неспанням, порушенням режиму, тривалою грою на комп’ютері чи переглядом телевізора.

Багатьом людям схильність до цього приходить спадково через генетику. Варто зазначити, що це необовʼязково від батьків до дитини. У процесі формування організму буває зливання двох генетичних клітин, які несуть генетичну інформацію про майбутню дитину може бути ламання і людина може отримати цю генетичну інформацію.

У дорослих це найчастіше відбувається через постравматичні фактори звʼязані з головою. У старшому віці часто спостерігається після інсульту.

Це назавжди чи від цього можна вилікуватись?

Я суто дитячий невролог і по дітях можна сказати те, що близько 70% дітей, які мали припадки в дитячому віці переходять у доросле життя без приступів.

В цілому ми й надалі намагаємося тримати контакт з пацієнтами, котрі вилікувались для моніторингу їхнього стану. Кожен організм особливий і не має чітких правил для усіх, тому після курсу лікування ми не можемо сказати, що це до вас не повернеться.

Лікування можливе тільки медикаментозним шляхом, народні методи не допомагають?

Рекомендую звертатись до лікарів, які оцінять ваш стан та за потреби назначать курс лікування.

Випадки вилікування способами народної медицини можуть бути, але це скоріш за все були не складні форми хвороби, які взагалі не потребували лікування і людина це сама переросла.

Лікування епілепсії відбувається саме у таблетованій формі приймання препаратів, але є й тяжчі форми. які лікуються хірургічними й іншими доступними шляхами.

Ми не в середньовіччі, все потребує обстеження визначення причини й лікування. Епілепсія це не вирок і її можна вилікувати!

Як діяти коли став свідком випадку приступів у людини?

При випадку такої ситуації потрібно:

  • покласти цю людину на рівну поверхню, можна на землю;
  • повернути її на бік, щоб людина не захлиснулась слиною;
  • підкласти трішечки щось під голову;
  • легко притримувати людину, щоб людина не забилась;
  • перевірити шию, щоб нічого не стягувало для спокійного дихання.

НЕ ПОТРІБНО:

  • діставати язик з рота;
  • пхати сторонні предмети у рот;
  • підіймати чи трусити її;
  • поливати водою.

Думаю, що доцільно також викликати швидку, бо ми не можемо знати з якою формою ми зіштовхнулись. Людина вже тоді навіть може прийти до тями й надалі лікарі визначаться, що робити.

Чи є актуальними наративи в суспільстві, що це небезпечно і людей з таким захворюванням потрібно обмежувати?

Завжди було достатньо міфів про епілепсію і це спостерігається не тільки у нашому суспільстві. Досить часто через це людей обмежуюють у працевлаштуванні, або якось з засторогою до цього ставляться.

Дійсно, якщо, наприклад бути далекобійником, або працювати на фізично, чи розумово виснажувальній роботі, то людині з таким захворюванням обмеження є справедливим. Якщо це пересічна професія, то це ніяк не має ставати перешкодою.

Суспільство має розуміти, що це нормально і таке може бути. Мінімальна перша допомога і виклик лікарів це все, що потрібно у випадку приступів.

Не може такого бути, щоб людей обмежували у своїх потребах. Це не заразна хвороба, це не та хвороба, яка вплине на оточуючих, ви й надалі можете виконувати усі свої функції.

Повторюю ще раз — епілепсія це не вирок, люди можуть мати нормальну спеціальність. Можна виключити хіба, що ті професії, приступ на яких призведе до травматизації себе, або оточення.

Щоб не сталося, ми усе подолаємо! Усе буде гаразд!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору