Інформатор Калуш

ВЛАДА

Скільки “коштує” зірвати ранньоквітучу рослину в Карпатах?

Державна екологічна інспекція Карпатського округу посилила заходи для збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу.

Розповідають колеги з Інформатор Івано-Франківськ.

В інспекції розробили план спільних заходів: створять робочі групи, до яких ввійдуть державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Карпатського округу, представники Нацполіції, державної лісової охорони, державної охорони об’єктів природно-заповідного фонду, громадськості й ЗМІ, які діятимуть на території Івано-Франківської та Чернівецької областей. Під контролем будуть місця збору рідкісних рослин, шляхи та засоби перевезення, а також місця продажу першоцвітів.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і червонокнижних видів рослинного світу передбачена статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення – це штраф від 510 до 3655 гривень із конфіскацією незаконно добутих рослин. Окрім того, постановою КМУ від 07.11.2012р. №1030 визначена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання – від 49 гривень за кожну трав’янисту рослину.

Державна екологічна інспекція Карпатського округу попереджає про відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин, а також закликає громадян не купувати підсніжники, адже їх купівля сприяє незаконному промислу: не буде попиту – не буде й збуту.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору