Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Три книги, які варто подарувати тим кого любиш

Хто краще скаже про любов, як не поети? Мабуть, ніхто. І справа не тільки в любові до конкретної людини… це і про друзів, і про країну, і про життя. Сьогодні ж, окрім того, що у світі відзначається День закоханих, існує ще одне не менш вагоме свято — День книгодарування. 

Інформатор обрав для вас три найкращі на нашу думку поетичні книги, які можна (і варто) дарувати тим, кого любиш.

Куди ж без нашого рідна дяді Юри:

“Naked one” – своєрідний coming out зрілого чоловіка і потужна творча колаборація з фотомайстринею Настею Теліковою.

Сам Іздрик відгукується про цю збірку так: “Ідея організувати повноцінну фотосесію ню (з неясними перспективами – фотовиставка? фотоальбом?) вертілася в моїй голові вже давно, років 10, мабуть. Проте, як то зазвичай у житті трапляється, усе склалося аж тепер – і знайомство з Настею Теліковою, чудовою фотомайстринею, і пропозиція нового видання від MERIDIAN CZERNOWITZ – усе змонтувалося в ідею спроектувати поетичний фотоальбом, межово відвертий як текстуально, так і візуально. Результатом і стала книжка «NAKED ONE». Не думаю, що на тлі пандемії епатажність цього проекту викличе якийсь скандал (естетика там усе ж перемагає епатаж), проте саме в ситуації пандемічних обмежень «NAKED ONE», сподіваюся, нагадає про один із найактуальніших лібертаріанських лозунгів: «Моє тіло – моє діло». А крім того (це вже цілком приватна опція), «NAKED ONE» – мій метафоричний, а водночас і цілком буквальний fuck цьому світу. Маю право. Бо дістало. Бо 58+”.

Жадан — новий голос покоління і правди:

Вірші з найновішої збірки “Псалом авіації” написані впродовж 2020 року. Місце, де вони писалися, лежить на пагорбах. Це означало присутність широкої лінії горизонту й великої кількості повітря. А ще там було багато дерев і птахів, були балки, водойми й рівне, віддалене дихання міста за обрієм. Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма. Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос.

Книжка вміщує фотографії Марисі М’яновської.

 

Ірина Цілик не тільки талановита режисерка, вона й потужна поетка, яка вміє бачити тонко, гостро й водночас дуже ніжно. Її найновіша книга — “Глибина різкості”.

У принципі, майже кожна жінка це може: вийти заміж — і почати розкопувати історії з життя попередніх поколінь свого роду; народити дитину — і почати інтенсивно пригадувати власне дитинство; провести чоловіка на війну — і почати проводити паралелі з давно відгримілими війнами. Але далеко не всі з такою любов’ю й рішучістю можуть це висловити, надавши минулому різкості теперішнього, а теперішньому — глибини минулого. Тим більше не всі це можуть висловити у віршах. А Ірина Цілик — може.

 

 

 

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

 

 

Нагору