Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Українське багатоголосся — як суржик підкорив сучасну культуру

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день рідної мови. Вперше його відзначили у 2000 році. Засновницею цієї події стало ЮНЕСКО. Цей день покликаний спонукати уряди й населення всіх країн захищати й розвивати мову кожного народу, що існує на планеті. Ми приєднуємо до відзначення, що правда, вирішили зробити це в особливій манері.

Інформатор розповідає про унікальність суржику, так-так, вам не привиділось, в українській сучасній культурі.

Тому ми обрали 5 представників літературної та музичної сцен в Україні.

Відкриє нашу добірку Лесь Подерв’янський.

Більшість знає його як українського письменника, який у свої екстравагантній манері переписав світову класику. Його камерні читання цих драматургічних творів понад 20 років у всіх на слуху. Подерв’янський підняв нецензурну лайку на рівень мистецтва. А ще він крутий художник.

 

Наступні — “Курган & Agregat”. Це український хіп-хоп гурт із Харківської області. У своїх текстах хлопці повсюдно використовують суржик і слобожанський говір. З початку повномасштабного вторгення “Курган & Agregat” майже не виступали, натомість Аміл і Раміл Насірови активно волонтерять. А третій учасник гурту Євген Володченко приєднався до лав окремого батальйону спецпідрозділу Kraken Azov. Аміль і Раміль, до речі, нещодавно знялися у фільмі режисера Антоніо Лукіча “Люксембург, Люксембург”, який цьогоріч представили на Каннському кінофестивалі.

 

Наступні у нашому списку київський гурт “Latexfauna”. Говорити про музику і суржик цих хлопців можна говорити безкінечно. Але з їхньою неймовірною візуальною естетикою й особливими суржиковими вайбами найкраще знайомитись особисто, через кліпи й концерти.

 

Ну обійшлося і без зірки, яка сходить. Знайомтеся з “BRYKULETS”. Це авторський поп/хіп-хоп/фанк-проєкт харківського музиканта, родом з Миргорода. У 2018 році артист випустив дебютний альбом “Любов” та потрапив у фінал шоу Х-фактор. Восени 2022 року був презентований сингл “Перестань” та мініальбом “S e k S”.

 

А закриває добірку Ірена Карпа. Вона, мабуть, не потребує представлення, але “для тих хто в танку” нагадаємо. Це українська письменниця, журналістка, телеведуча, співачка (фронтвумен гурту “Qarpa, екс- Фактично Самі”). Після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України бере активну участь в інформаційній боротьбі, спростовуючи російські наративи про війну в ефірах французького телебачення.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору