Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Понад 70% молоді потребують додаткової емоційної та психологічної підтримки | Що робити?

«Мені погано, але іншим ще гірше», «Та якось саме мине», «Просити про допомогу соромно» — часто цими фразами ми знецінюємо свій біль, сум і тривоги. Це не “ок”. З часом це може досить сильно похитнути не тільки ваше здоров’я, але і якість вашого життя. Нещодавно цифрова платформа ЮНІСЕФ провела на цю тему масштабне опитування.

Ділиться Інформатор, посилаючись на U-Report Ukraine.

За результатами даного опитування стало відомо, що 73,1% молоді потребують додаткової емоційної та психологічної підтримки, при цьому лише 29,8% звертаються по допомогу. Але, на таку сумну статистику є панацея, навіть попри культурну особливість українців не визнавати, що потребуєш допомоги.

  • Варто почати з того, що розмова з фаховим психологом не зашкодила ще нікому:

Психолог може допомогти визначити чи потрібна серйозніша допомога, чи достатньо однієї розмови.

  • Набагато краще для здоров’я працювати над ним превентивно.

Не варто чекати коли припече так, що буде потрібна “психологічна реанімація”.

  • Легкі стани суттєво простіше та швидше подолати, аніж ускладнені.

Якщо звернутися по допомогу вчасно, то ви не тільки попіклуєтесь про себе, а й знімете колосальне навантаження з психологів.

  • Як навчитися усвідомлювати момент. коли потрібна допомога?

Спочатку стає складно виконувати повсякденні функції: працювати, спати, будувати стосунки, діяти чи проявляти до себе побутову турботу (митися, їсти регулярно тощо).

Швидш за все вам потрібна допомога, якщо емоційний стан порушує звичний лад речей більш ніж 2 тижні. В цьому разі спочатку можна скористатися правилом “спершу маску собі”. Тобто, якщо ви відчуваєте, що ви не ок, то не слід включатися в підтримку інших, бо цим ви можете нашкодити не тільки собі.

Резюмуючи — про психологічне здоров’я важливо дбати так само як і про фізіологічне, оскільки наші розум та тіло, це нероздільна, цілісна система. Розум ясніший, коли добре функціонує тіло.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору