Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

День кримського спротиву російській окупації

Цього дня, 9 років тому, у 2014 році, у Сімферополі відбувся мітинг кримських татар за територіальну цілісність України та проти російської військової агресії.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Радіо Свобода.

26 лютого 2014 року об 11 ранку Меджліс кримськотатарського народу скликав жителів півострова на мітинг проти сепаратизму під стінами кримського парламенту в Сімферополі.

Акція проводилася під гаслом “Збереження територіальної цілісності України і недопущення ухвалення Верховною Радою АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії”.

Тоді біля Верховної Ради Криму зібралися, за різними оцінками, від 5 до 10 тисяч кримських татар і кримчан інших національностей, які виступили проти сепаратизму.

Позачергова сесія кримського парламенту мала відбутися о 15:00. На порядку денному два питання:

  • “Про суспільно-політичну ситуацію в Україні та АРК”;
  • “Про звіт Ради міністрів АРК”.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров вимагав від спікера кримського парламенту Володимира Константинова перенести або скасувати позачергову сесію, щоб уникнути протистояння і подальшого загострення ситуації в Криму.

До середини дня 26 лютого на мітингу біля стін парламенту налічувалося від 10 до 20 тисяч проукраїнськи налаштованих жителів Криму і від 2 до 4 тисяч представників проросійських сил. Їх розділяв кордон міліції


Сесія парламенту Криму мала початися о 15:00, але її відкриття відкладали через відсутність кворуму. Коли почалися зіткнення, депутати стали залишати парламент

По закінченні акції, на площі, де були проросійські активісти, виявили балончики зі сльозогінним газом

І металеві штирі, Сесія кримського парламенту цього дня так і не відбулася.

26 лютого, 2020 року Президентом України Володимиром Зеленським було підписано Указ №58/2020, про “День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору