Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Яка користь та шкода від узвару із сухофруктів?

Узвар — традиційний український напій, компот із сушених фруктів і ягід. Зміцнити імунітет, поповнити запас необхідних організму вітамінів і мікроелементів допоможе щоденне вживання узвару та компоту з сухофруктів, але чи для кожного цей напій?

Розповідає Інформатор, посилаючись на Рожнятівський відділ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”.

Спеціалісти діляться, що цей смачний і ароматний напій здатний серйозно протистояти сезонним вірусам і хворобам, забезпечити надійну профілактику без вживання дорогих лікарських засобів. Сушені фрукти збагачують узвар корисними мікроелементами, а саме: цинком, калієм, кальцієм, магнієм, залізом, фосфором, натрієм та вітамінами: А, С, В1, В2, В6, РР. У більшості сухофруктів присутні фруктоза та глюкоза, які корисні для роботи мозку, пектин — для роботи кишківника.

Калорійність узвару залежить безпосередньо від кількості цукру. У цьому напої відсутні жири, майже немає білків, а вуглеводів приблизно 15 грамів. Калорійність сухофруктів вища, ніж у свіжого соковитого фрукта, але ж і концентрація корисних речовин і лікувальних властивостей також вища.

Корисні властивості для організму:

  • узвари й компоти покращують апетит і настрій, підвищують життєвий тонус і є відмінним засобом у боротьбі з багатьма захворюваннями;
  • вживання компоту з сухофруктів рекомендовано лікарями при атеросклерозі, захворюваннях сечостатевої системи та печінки;
  • виражена бактерицидна дія узварів із сухофруктів позитивно впливає і на стан хворих циститом;
  • при вагітності користь такого напою також дуже висока, тому що він є джерелом вітамінів, не провокує набряки, підвищує рівень гемоглобіну;
  • узвар допомагає збільшити лактацію і збагачує молоко багатьма корисними елементами, які будуть надходити в організм дитини.

Ефект від вживання напоїв із сухофруктів насамперед залежить від їх складових.

Чи може бути шкода від вживання узвару?

“Отримати серйозну шкоду для організму від вживання компоту з сухофруктів можна тільки в одному випадку: при використанні для їх приготування неякісних фруктів, обробка яких здійснюється із застосуванням токсичних речовин і шкідливих консервантів. Якщо купуєте сухофрукти на ринку – їх слід ретельно мити проточною водою, або вимочити кілька годин”, — зазначає біолог установи.

Також додає, що при виразці, панкреатиті та розладі кишківника протипоказане вживання компоту з сухофруктів, через високу концентрацію активних речовин.

“Не варто забувати, що плодові узвари мають проносну і потогінну дію. Батьки маленьких дітей повинні знати, що висушена полуниця може викликати виражену алергічну реакцію”, — ділиться експерт.

Тож відвар з сухофруктів корисний у помірних кількостях для людей будь-якого віку при дотриманні рекомендацій та з урахуванням супутніх захворювань.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору