Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як не захворіти весною?

Епідемічний сезон грипу,  ГРВІ та коронавірусної хвороби зазвичай активізовується в осінньо-зимовий період, але застудитися навесні зазвичай ще простіше, ніж узимку. При цьому перебіг захворювання триваліший, а вираженість симптомів яскравіші, з високою ймовірністю ускладнень.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Болехівську міську раду.

Чому ж швидше можна захворіти навесні, коли світить сонечко?

Лікар-епідеміолог — Руслана Соловій зазначає, що взимку під дією морозу хвороботворні бактерії гинуть швидко, а передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом, а з настанням потепління повітря стає більш вологим, що є сприятливим середовищем для виживання і розповсюдження вірусів і мікробів.

“Весняне сонечко світить, але воно ще не так сильно гріє, щоб нейтралізувати інфекцію, тому хвороботворні бактерії довший час зберігаються у навколишньому середовищі. А нам так хочеться одягнутися легко, по весняному, що стає великим  ризиком переохолодження, адже сонце ще не дуже прогріває повітря, що стає умовою для застуд і загострень хронічних хвороб”, — ділиться Руслана.

Саме переохолодження стає потужним стресовим фактором для організму, що своєю чергою дає навантаження на імунну систему.

Тому навесні важливо підтримати імунітет шляхом:

  • збалансованого харчування;
  • вживанням овочів;
  • фруктів;
  • вести здоровий спосіб життя;
  • дотримуватись режиму праці та відпочинку;
  • уникнення стресових ситуацій;
  • вакцинопрофілактиці.

“Весняний період — прекрасна пора року, коли земля і природа покидаються від зимового сну. Тому, щоб позитивно зустріти її, заздалегідь подбайте про своє здоров’я”, — додає лікар.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору