Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Які є способи усиновлення дітей?

Найбільш популярним наразі є спосіб, де дитина приймається у родину на правах сина чи дочки, але чи знаєте ви, що існують ще чотири форми влаштування дитини у родину?

Ділиться Інформатор, посилаючись на Калуський міський центр соціальних служб.

Усиновлення — є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Усиновлювачем приймає дитину в свою сім’ю особи на правах дочки чи сина. У такому статусі усиновлена дитина може перебувати тільки до досягнення повноліття. Особі, що всновила дитину надає права і накладає обов’язки щодо дитини, яка була усиновлена, такі самі, які мають батьки щодо дитини.

Патронат — передбачає собою тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патроната в період подолання дитиною, або її батьками складних життєвих обставин. Також така форма опіки може застосовуватись у період прийняття рішення щодо подальшої долі дитини (повернення батькам, усиновлення, влаштування до прийомної родини, ДБСТ, під опіку тощо).

Опіка та піклування — влаштування дітей в сім’ї громадян України, які перебувають в сімейних, або родинних відносинах з даною дітиною. Опікуни є законними представниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень. Також вони несуть відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток дитини.

Прийомна сім’я (ПС) — класифікують, сім’ю або окрему особу, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей. Прийомні батьки зобов’язані виховувати дітей та слідкувати за їхнім розвитком. Права в опікунів тотожні батьківським, вони є законними представниками прийомних дітей.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) — сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка добровільно взяла на виховання не менш як 5-ьох дітей. У такій сім‘ї діти мають бути забезпечені сімейним вихованням та спільним комфортним проживанням. Кількість дітей у такому дитячому будинку не повинна перевищувати 10 дітей, враховуючи рідних. Батьки-вихователі зобов’язані виховувати та забезпечити розвиток дітей. Права в опікунів тотожні батьківським, вони є законними представниками своїх вихованців

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору