Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Яким є вплив шуму на наш слух?

У сучасному житті шум оточує нас майже всюди. Звичайно, гучні звуки та шуми неприємні для людей. Наші вуха – це дуже ніжна та складна структура, якій надмірний рівень шуму може завдати серйозної шкоди.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Долинську міську раду.

Науковці доводять, що шум може стати причиною порушення слуху. Лікар-лаборант — Любов Мороз ділиться:

“Щоб спричинити тимчасове, або навіть постійне порушення слуху, достатньо тривалого впливу шуму гучністю 85 дБ. Саме такий рівень шуму спостерігається на вулицях з дуже активним транспортним рухом. Компресори створюють шум приблизно 100 дБ, а рівень звуку на рок-концертах зазвичай досягає 110-120 дБ.

Гучні звуки та вплив шуму можуть викликати порушення слуху двох типів:

  • тимчасове — так зване тимчасове зміщення порогу слуху;
  • постійне — тривале зміщення порогу слуху.

З метою забезпечення комфортного середовища для життєдіяльності людини чинне законодавство України  регулює вимоги щодо дотримання тиші та обмеження певних видів діяльності, що супроводжуються шумом.

Основними документами, які регулюють обмеження рівня шуму та контроль за дотриманням тиші в населених пунктах, є Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” та Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору