Інформатор Калуш

ВЛАДА

Нові будівельні норми для аптечних закладів

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області звертає увагу, що 1 березня вступили в дію нові Державні будівельні норми, які поширюються не тільки на медичні заклади, а й на аптечні.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Болехівську міську раду.

Відповідно до загальних положень ДБН (п.4.8) у житлових і громадських будівлях дозволяється розміщення аптек при забезпеченні вимог:

  • розміщення з вуличного (головного) фасаду та наявність окремого входу з вулиці;
  • дотримання протипожежних і санітарно-гігієнічних вимог;
  • дотримання вимог щодо інклюзивності відповідно до ДБН В.2.2-40. Інклюзивність будівель і споруд;
  • віддаленість від спортивних та ігрових майданчиків згідно з вимогами ДБН Б.2.2-12. Планування та забудова територій;
  • віддаленість відкритих автостоянок відповідно до вимог ДБН Б.2.2-12 (крім паркувальних місць відвідувачів закладів охорони здоров’я);
  • наявність двох вхідних груп (другий вхід/вихід протипожежний — евакуаційний);
  • наявність спеціальної зони для тимчасової автостоянки з урахуванням вимог ДСП 173-96. Державні санітарні правила планування і забудови населених пунктів.

Якщо дотримані протипожежні і санітарно- гігієнічні вимоги, а також вимоги щодо інклюзивності, відповідно до ДБН В.2.2.40 та забезпечений режим експлуатації, то допускається розташування аптек в цокольних, підвальних і підземних поверхах закладів охорони здоров’я.

У розділі 10 ДБН є три пункти, де вказано, що  потрібно проектувати аптеки, аптечні пункти і склади відповідно до:

  • ДБН В.2.2-43. Будівлі та споруди. Складські будівлі;
  • ДСТУ 8828. Пожежна безпека;

Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30 листопада 2016 р. № 929.

Також слід проєктувати вхідні групи, сходи, пандуси, вхідні двері, шляхи руху всередині приміщення і об’єкти отримання інформації і послуг аптек і аптечних пунктів з урахуванням вимог ДБН В.2.2-40. Інклюзивність будівель і споруд.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору