Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“УПА на Прикарпатті” — калуські історики виступили до річниці загибелі Романа Шухевича

5 березня у Старому Угриневі відбулась історична конференція, присвячена діяльності ОУН-УПА на теренах нашої області. Історики з Калуша також отримали слово.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Музейно-виставковий центр Калуської міської ради.

На захід завітало чимало спеціалістів з різноманітних навчальних та музейних закладів Івано-Франківщини. Калуську наукову “делегацію” очолив уже класичний склад провідних спеціалістів: Іван Тимів, Людмила Андрійчук, Дарія Ониськів та Олег Малярчук.

Зокрема Олег Малярчук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, наголосив на необхідну увагу до сучасних викликів та наративів очевидців й учасників подій визвольної боротьби. Науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів натомість поділився своїми пошуками у напрямі часописної історії Калущини під час німецької окупації. Його колега, Людмила Андрійчук розповіла вражаючі дані про так звані “бідонні архіви” УПА та їхнє значення для нових досліджень діяльності повстанців. Не менш цікавою виявилась бесіда Дарії Ониськів про уродженців с. Петранка учасників підпілля ОУН.

Завершили конференцію виконанням учасниками заходу Державного Гімну України.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору