Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Прикарпатець зібрав понад 1000 унікальних експонатів Тараса Шевченка

Ідея колекціонувати речі прийшла до пана Мирослава з села Сопова 15 років тому. З того часу в його колекція, присвячена Кобзареві налічує понад 1000 різних предметів.

Розповідає Інформатор Коломия.

На запитання, де найчастіше він знаходить експонати, чоловік відповідає, що шукає, як на просторах інтернету, так і на місцевих ринках. Буває і так, що його колекція поповнюється за допомогою земляків, які допомагають Мирославу.

“Я хотів зробити виставку-музей ще до 200-річчя Шевченку, проте російсько-українська війна змінила мої плани. На все свій час”, – розповідає чоловік.

У чоловіка є й своя унікальна колекція “Кобзарів“ Тараса Шевченка. Серед зібраних книг – примірники видані у різні часи в різних куточках світу. З окремим трепетом колекціонер розповідає про особливий лот у його колекції.

“Дорогий для мене експонат – це мініатюрний “Кобзар”, який був випущений у Кракові. Нелегко було його дістати, але вдалося. Також є декілька старовинних портретів, на яких зображений Шевченко та є напис “Слава Україні”. У той час такі картини вдома тримали тільки свідомі українці зі стійкою національною ідеєю, адже це не дозволяли зберігати вдома”

Більшість з експонатів колекціонер зберігає у своєму робочому кабінеті, де ми й побували, а також вдома.

Пропонуємо Вашій увазі кілька світлин колекції:

Якщо у Вас з’явилося самим прийти в музей, то залишаємо номер телефону Мирослава, за яким ви можете домовитися про відвідини:

+38 (067) 743 69 00 (Мирослав)

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору