Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

ТОП 10 стрічок-номінантів “Оскар-2023” | Враження редакції

Сьогодні в Лос-Анджелесі відбудеться 95-та церемонія нагородження премії “Оскар” від Американської Кіноакадемії. За українським часом  вона почнеться о 2 годині в ніч з 12 на 13 березня. Подивитися “Оскар” можна буде у прямій трансляції на Суспільне Культура. В Україні вони єдині отримали ексклюзивне право на показ прямої трансляції нагородження. А коментуватимуть церемонію акторка Ірма Вітовська і виконавчий продюсер Суспільне Культура Лук’ян Галкін.

Інформатор готуючись до перегляду церемонії вирішив поділитися ТОП 10 цьогорічних стрічок-номінантів та враженнями про них.

До речі, всі ці фільми можна легально переглянути в Україні – у кінотеатрах або на стримінгових сервісах.

“Будинок зі скалок”
Номінація: Найкращий документальний фільм.

Історія про дітей із війною навіть не на тлі, а в безпосередній близькості. Фільм розповідає про українських дітей, які живуть у притулку, розташованому поруч із лінією фронту у Лисичанську. Стрічку допомагав створювати український режисер і лінійний продюсер Азад Сафаров.

 

“Вавилон”
Номінації: Найкращий саундтрек, Найкраща робота художника-постановника, Найкращий дизайн костюмів.

Ревучі двадцяті, Голлівуд, тут багато кокаїну, амбіцій і мрій стати зіркою. Марго Роббі грає молоду акторку, а Бред Пітт – зірку німого кіно, відомого своїми вечірками.

“Шалена стрічка, повна неприхованого збочення Західного побережжя у швидкоплинний для американської культури час. Дам’єн Шазелл, автор неймовірної картини “Одержимість” та оскароносного “Ла-ла-ленду” створив ще одну наповнену рідкісним шармом музичну картину”.

“Кіт у чоботях 2: Останнє бажання”
Номінація: Найкращий повнометражний анімаційний фільм.

Котик зі “Шрека” таки випросив сиквел – у продовженні мультфільму розповідають історію про те, як персонаж Антоніо Бандераса повернув свої дев’ять життів.

“Динамічно. Смішно, як вперше. І несподівано — драматично! Кіт постарів, використав усі свої 9 житті й знаходиться на волосині від смерті. Яка, до речі, починає на Кота полювання й викликає у нього панічні атаки. Але казковий Кіт не був би собою, якби не мав сил впоратись навіть з цим. Чудовий мульт для сімейного перегляду”.

“Елвіс”
Номінації: Найкращий фільм, Найкраща чоловіча роль першого плану, Найкраща робота оператора, Найкращий монтаж, Найкраща робота художника-постановника, Найкращий грим і зачіски, Найкращий дизайн костюмів, Найкращий звук.

Байопік Елвіса Преслі, у якому головним героєм роблять не самого «Короля рок-н-ролу», а його менеджера у виконанні Тома Генкса. Красиво, гучно й трохи порожньо – як завжди в режисера “Великого Гетсбі” й “Мулен Руж!” База Лурманна.

“Вражаюча річ, що нагадує біографічні роботи про гурти “The Doors”, “Motley Crue” чи Елтона Джона. Ця робота як ніщо інше передає дух 1960-х та сходження на престол Короля рок-н-ролу. Фільм привертає увагу неймовірною грою Остіна Батлера, чудернацьким гримом легендарного Тома Хенкса та навіть кавером на одну з культових пісень Елвіса у виконанні “Maneskin””.

“На західному фронті без змін”
Номінації: Найкращий фільм, Найкращий закордонний фільм, Найкращий адаптований сценарій, Найкраща робота оператора, Найкраща робота художника-постановника, Найкращий грим і зачіски, Найкращий саундтрек, Найкращий звук, Найкращі візуальні ефекти. 

Німецька адаптація роману Еріха Марії Ремарка про Першу світову – з масштабними боями й гучним антивоєнним висловлюванням. Відповідає за неї режисер Патрік Бергер, який зняв серіал “Патрік Мелроуз” із Бенедиктом Кембербетчем.

“Жахи війни цікавили західний кінематограф здавна, але лиш останніми роками імениті режисери знову повернули свій погляд на давню проблему людства. Нова екранізація Ремарка позбавлена героїзму вояка, вона повна страждань, ненависті, болі, страху, смерті та смутку. “М’ясорубка” Першої світової війни як вона є”.

“Топ Ґан: Меверік”
Номінації: Найкращий фільм, Найкращий адаптований сценарій, Найкращий монтаж, Найкращий звук, Найкраща пісня, Найкращі візуальні ефекти.

Сиквел класичного бойовика 1986 року з Томом Крузом, який зробив Тома Круза Томом Крузом. Цього разу Маверік буде менше геройствувати, проте більше вчити нове покоління не боятися літаків.

“Але найважливіше — фільм про те, що не варто боятися себе. Людина має неймовірний потенціал і, що найголовніше, здатна управляти не тільки літаючими апаратами, а й своїм життям. Потужний і ностальгійний фільм”.

«Чорна Пантера: Ваканда назавжди»
Номінації: Найкраща жіноча роль другого плану, Найкращий грим і зачіски, Найкращий дизайн костюмів, Найкраща пісня, Найкращі візуальні ефекти.

Сиквел одного з найкращих фільмів Marvel Studios. Без, власне, Чорної Пантери Чедвіка Боузмана, який пішов із життя у 2020 році.

“Неочікувано, але ця стрічка перевершила очікування критиків і фанатів коміксів. Історія взяла нову глибину й впоралась з нею. В результаті ми тримали не просто супергеройський фільм, а неймовірну драму, доволі не типову для Marvel”.

«Бетмен»
Номінації: Найкращий грим і зачіски, Найкращий звук, Найкращі візуальні ефекти.

Нова спроба розповісти історію Темного лицаря – тепер ще більш драматично та приземлено. У костюмі тепер Роберт Паттінсон, а протистоять йому Загадник Пола Дано та Пінгвін Коліна Фаррелла, а десь між ними Жінка-кішка у виконанні Зої Кравіц.

“Після ідеальної метаморфози антагоніста — Джокера у виконанні Хоакіна Фенікса студія Warner Brothers знову втрапила у яблучко. Роберт Паттінсон в ролі Брюса Вейна та його альтер его, попри похмуру атмосферу фільму створив чи не найкращий образ супергероя мільйонера. Востаннє так глибоко й круто це вдалося тільки Крістіану Бейлу в трилогії Нолана”.

“Скляна цибуля”
Номінація: Найкращий адаптований сценарій.

“Скляна цибуля” – продовження фільму “Ножі наголо” з Деніелом Крейгом у ролі детектива Бенуа Бланка. Цього разу головних героїв зібрали на приватному острові мільярдера, щоб розгадати не лише загадку, а й ще одне таємниче вбивство.

“Чи не найкрутіша альтернатива легендарному персонажу Агати Крісті, Еркулю Пуаро. Бенуа хоч і не має таких харизматичних вусів, але розслідує дуже віртуозно. Ця кінокартина ідеальний план на літній вечір. Правда нашій редакції сподобалась більше перша частина”.

“Білявка”
Номінація: Найкраща жіноча роль першого плану.

Єдиний фільм 2022 року, який отримав у США рейтинг «тільки для дорослих». Новий погляд на історію життя Мерилін Монро показують в екранізації однойменної книжки Джойс Керол Оутс. У головній ролі зірка останнього “Бонда” й “Ножі наголо” Ана Де Армас.

“Стрічка вийшла дуже відвертою, скандально-нетривіальною та дуже непростою. Бачення життєвого шляху “голівудської богині” від режисера картини отримало шквал критики від поціновувачів творчості Монро та дослідників її непростого становлення. Тому перед переглядом варто поцікавитись біографією Мерилін, аби фільм, попри свою велику художню цінність, не справив невірне враження про актрису століття”.

Остап Микитюк
Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору