Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калущина може стати туристичним центром?

Відбулось обговорення проєкту “Бойківська сіль: стежками історії солевидобування”, котрий налаштований більше розкрити туристичний та культурний потенціал Калущини та в майбутньому залучати до громади все більше нових туристів.

Ділиться Інформатор.

Сьогодні, 15 березня, у Концертній залі представники муніципалітетів громад Калуського району разом з громадськими активістами та начальником відділу туризму й інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації зустрілись для обговорення напрацювань по даному проєкту та визначенню подальшої концепції реалізації.

 

Розпочали все з вшанування полеглих Героїв хвилиною мовчання, також лунали слова вдячності збройним силам України.

На меті проєкт має створення однойменного культурно-туристичного маршруту з залученням громад Калуша, Долини та Новиці. У ході реалізації передбачається:

  • відновлення та збереження історичних цінностей щодо видобування солей на даних територіях;
  • відновлення та поширення відомостей серед мешканців про основні осередки солеваріння та солевидобування на територіях сучасних ТГ;
  • розробка та видавництво карти маршруту та брошури з історичними відомостями про основні локації маршруту;
  • відновлення туристичних локацій – криниць з метою популяризації історичної спадщини.

Наразі йде напрацювання матеріалів, туристичних маршрутів та особливостей різних регіонів Бойківщини.

“Якщо нам вдасться реалізувати даний проєкт, то через роки Бойківські Карпати стануть новим туристичним брендом”, — зазначив начальник відділу туризму й інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації, Віталій Передерк.

Також посадовець анонсував створення 25-ти матеріалів про відомих Бойків Прикарпаття. Основним завданням проєкту на даному етапі назвав створення опису та впорядкування вже напрацьованого туристичного маршруту. Для більш ретельної реалізації залучатимуть незалежних експертів з туризму, критиків.

Далі на нараді виступив провідний геолог Калуської галургійної лабораторії, Юрій Садовий й детальніше ознайомив учасників з історією солеваріння на Бойківщині та тим як дана діяльність формувала суспільство на даній території.

Мар‘яна Думенко виступила з детальною презентацією проєкту “Бойківська сіль: стежками історії солевидобування”. Також окрему увагу приділили суміжному проєкту: “Salina: Реновація історії у сучасність”, метою якого є трансформація колишньої соляної шахти й адмінбудівель на її території у новий культурний центр з інтерактивним музеєм солевидобування та тематичною кав’ярнею.

Надалі учасники заходу відвідали музей ТОВ “Карпатнафтохім” у ПК “Мінерал”, промислову ратушу на вулиці Чорновола, Домбровський кар’єр, соляні криниці у селі Новиця та Петранка та соляну свердловину “Барбара” та музею Бойківщини у Долині.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору