Інформатор Калуш

ГРОШІ

“Інфляція, пригальмуй!” — що про це кажуть в НБУ?

Попри війну, нестабільну енергетичну ситуацію та багато інших зовнішніх факторів, Україна все ж таки може похвалитися позитивною динамікою щодо інфляції.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Національний банк України.

За даними Держстату, в минулому місяці вона складала 24,9% порівняно з лютим 2022 року.

Цьому посприяли наступні фактори:

  • збільшення пропозиції продовольства та пального;
  • краща ситуація в енергетиці;
  • поліпшення інфляційних очікувань та сприятлива ситуація на валютному ринку, зокрема завдяки заходам НБУ.

Завдяки їм вдалося знівелювали ефекти від вищих витрат бізнесу, понесених для забезпечення безперервної діяльності в умовах відключень електроенергії.

Як ми усі пам’ятаємо, у лютому фактично не було відключень, це дозволило пригальмувати подорожчання продуктів з енергоємним виробництвом, зокрема хліба, борошняних виробів, консервів, молочних продуктів та соняшникової олії. Ціни на борошно, крупи та м’ясо також не зазнали суттєвих підвищень. Водночас ціни на деякі овочі різко підскочили вгору через низьку врожайність минулого року. Найбільше “дісталося” цибулі, моркві та тепличним овочам. На останні, поміж іншого, вплинули наслідки землетрусу в Туреччині.

До слова, темпи подорожчання пального завдяки зниженню світових цін на нафту, скороченню дефіциту електроенергії та зменшенню попиту на нього через теплу погоду та значні запаси, також суттєво зменшились.

До теми: Понад 3 гривні на літрі — в Україні від початку року суттєво здешевшало пальне

За прогнозами НБУ інфляція у 2023 році і надалі знижуватиметься.

“Для забезпечення стійкого зниження інфляції Національний банк зберігає облікову ставку на рівні 25% та вживає додаткових заходів для посилення привабливості гривневих активів і підтримання курсової стабільності”, — прокоментували в НБУ.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору