Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Тоноване скло на твоєму авто — навіщо це потрібно і як не отримати штраф?

Багато водії рано чи пізно “апґрейдять” свої авто тонуванням вікон. Це виглядає стильно і має свої переваги. Але надто темне тонування може бути як небезпечним, так і не дуже законним. Тож як тонувати, навіщо це робити й чи легально це — 

Дізнавався Інформатор.

Як відомо, завдяки правилам дорожнього руху, експлуатація автомобіля при нанесенні на скло покриття, яке обмежує оглядовість з місця водія та погіршує прозорість скла, суворо забороняється. За порушення цього правила один раз, водієві загрожує штраф — 340 грн. А за повторне порушення взагалі можуть забрати права на строк від 3-х до 6-ти місяців або запроторити за ґрати на строк від п’яти до десяти діб.

Проте, тонування зі світлопропусканням для вітрового скла не нижче 75% та для інших не нижче 70%, все ж таки допускається. Єдине, що зовсім заборонено тонувати — дзеркала.

Хто і як може перевірити норму тонування на вашому авто?

Перевірка може проводитися тільки працівником поліції, і тільки спеціальним, повіреним, сертифікованим приладом — тауметром. Проте, наразі відсутня будь-яка інформація про те, чи є такі прилади у підрозділах Національної поліції України.

Тобто, якщо інспектор не провів відповідних вимірювань світлопропускання тауметром, то такий штраф за керування автомобілем із тонованим склом є незаконним. І ви може спокійно його оскаржувати й не оплачувати.

Але і ви, вирішивши тонувати вікна свого авто повинні робити це відповідально. Щонайменше, ви можете попросити на СТО відповідний сертифікат про рівень тонування. Це врятує вас від непорозумінь з поліцейськими на дорозі.

А тепер давайте поговоримо про переваги. Ми нарахували їх шість:

  • Тонування скла допоможе на 60% знизити нагрів салону в спекотні дні;
  • Тоноване скло затримують до 99% шкідливих ультрафіолетових променів, захищаючи від можливого раку шкіри;
  • При бічному зіткненні тонування утримує розбиті частини скла і захищає від порізів;
  • Допомагає боротися з відблисками від сонця або передніх фар зустрічного автомобіля;
  • Захищає особистий простір від зовнішнього світу, приховує вміст салону від сторонніх очей;
  • Шкідливі сонячні промені можуть пошкодити внутрішню обшивку і пластик автомобіля, які під впливом прямих променів може потріскатися та вигоріти. Тонування не дає цьому статися.

“Але ж через плівку тонування нічого не видно. Особливо вночі” може заперечити недосвічений водій.

По-перше, можна підібрати плівку з потрібним ступенем затемнення. По-друге, плівка відбиває відсвіти, але пропускає видиме світло.

Суттєвим мінусом тонування скла на авто можна назвати хіба е, що при виїзді за кордон вам його одразу доведеться здерти, а це ой як не легко, оскільки у країнах Євросоюзу тоноване скло заборонено взагалі.

Як затонувати скло вашого авто?

Це процес приклеювання спеціальної плівки до скла автомобіля. Вона робиться з прозорою поліетерної плівки, на яку тонким шаром наноситься фарба і спеціальний металевий склад. Тонування кріплять з внутрішньої сторони автомобільного скла, а не з зовнішньої. Це робиться, щоб захистити покриття від механічних пошкоджень, дощу і снігу.

Перед установкою плівки необхідно ретельно очистити поверхню скла від бруду та жиру. Поверхня скла повинна бути гладкою, без сколів та штукатурок. Якщо поверхня нерівна, то в районі нерівностей можуть утворюватися бульбашки повітря.

Краще, до речі, не робити це самостійно. Оскільки цей процес вимагає досвіду та спеціальних інструментів. В разі поганого нанесення тонування, можуть з’явитися пухирці та складки — і тоді доведеться або заново тонувати скло, або звертатися до фахівців.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору