Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Ква ква, весна прийшла”, — як там земноводні?

З приходом весни все оживає і квітне. Не виключенням стали й земноводні жителі, котрі в цю пору мігрують до місць розмноження — невеликих водойм.

Ділиться Інформатор, посилаючись на центр спадщини Вигодської вузькоколійки.

Зараз їх можна побачити не тільки в лісах та полях, але й поблизу людських осель. Також можна спостерігати відкладену ними ікру у невеликих водоймах.

Найчастіше це:

  • жаба трав’яна;
  • жаба гостроморда;
  • жаба прудка, яка занесена до Червоної книги України.

Жаба трав‘яна

Жаба гостроморда

Жаба прудка

Окрім жаб у ставках та озерах можна зустріти місцевих ендеміків — тритона карпатського й альпійського, які теж занесені до Червоної книги України. Зазвичай після густих дощів також можна зустріти найбільш хвостатих земноводних України — саламандру вогняну. Найвища щільність цих тварин спостерігається у Карпатському біосферному заповіднику Угольсько-Широколужанського масиву, від 12 до 80 особин на 1 гектар. Також можна побачити кумку гірську, яка теж прокидається весною і демонструє усім своє яскраво забарвлене черево, як форму захисту, за що й отримала у народі назву — джерелянка жовточерева, або жовтобрюшка.

“Земноводні – це важливий компонент екосистеми. Вони регулюють чисельність шкідливих комах і самі є основою раціону інших рідкісних видів тварин.
Бережімо природу!”, — діляться працівники центру.

Тритон карпатський

Тритон альпійський

Саламандра вогняна

Кумка гірська

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору